JAB Rôzne

Šikovná Spišiačka vyrába parádne šperky: Sledujte, aká krása pod jej rukami vzniká

Spišská Nová Ves a ani jej okolie nemajú núdzu o šikovných ľudí. Jedným z dôkazov je aj pani Slávka, ktorej pod rukami vznikajú parádne šperky.

Ilustračný obrázok k článku Šikovná Spišiačka vyrába parádne šperky: Sledujte, aká krása pod jej rukami vzniká
22
Galéria
Zdroj: Slavomíra Želonková

Slavomíra Želonková pochádza z Chrasti nad Hornádom a ako nemálo žien aj ona má rada šperky. Učarovali jej však šité šujtášové, ktoré si vyrába sama. Viac o tomto jej koníčku prezradila pre náš portál v rozhovore.

Odkedy sa venujete tomuto vášmu hobby a kto vás k tomu priviedol či inšpiroval ?

Začala som asi pred rokom a priviedla ma k tomu moja kolegyňa Hanka, ktorá začala vyrábať krásne prívesky a náramky. Mne sa to veľmi zapáčilo a tak som skúsila prvý prívesok a pokračujem dodnes. Inšpirovala ma tá rozmanitosť farieb a tvarov. No a čo sa týka prevedenia, tak mi kolegyňa vysvetlila, ako sa jednotlivé komponenty spájajú a ja dodnes skúšam a šijem.

Čo všetko vyrábate a aký materiál prevažne používate?

Šitím spájam stužku soutache a korálky rôznych tvarov a touto technikou vytváram náušnice, náramky, prívesky a náhrdelníky.

Kde čerpáte inšpiráciu?

Inšpirácia to je moja nálada. Vyrábam z kombinácie farieb, ktorá mi v daný čas lahodí, no a potom tvorím pre ľudí, ktorým sa to páči a použijem farby, ktoré chcú oni. No a v neposlednej rade je to internet.

Čo pre vás znamená tento koníček?

Keďže pracujem v autoservise, tak tieto farby, tvary a jemnosť mi dodávajú energiu. Pri sústredení sa na šitie úplne vypustím okolie a len vytváram. Je to taký druh psychohygieny.

Aj vy osobne nosíte šperky, ktoré si sama vyrobíte?

Začala som soutache robiť preto, lebo sa mi veľmi páči táto kombinácia a zaujímavé je to, že je úplne jedno či máte jednoduchý štýl – rifle tričko – a dáte si náramok alebo prívesok, či náušnice, alebo máte niečo elegantné a skombinujete so šperkom… Tá rozmanitosť je veľmi príťažlivá. A z toho vyplýva odpoveď na vašu otázku: áno ja a aj dokonca i moje dcéry nosia tieto šperky.

Zdroj: Slavomíra Želonková

Tvoríte podľa seba či aj podľa želania druhého?

Keď vytváram sama, vyberám si farby, ktoré mňa momentálne ovládajú. Mám rada zelenú, modrú a tvarujem korálky, ukladám, ako sa mi páči. Ak niekto zadá požiadavku, rešpektujem jeho cit pre farby a tvar, ktorý si vyberie.

Koľko času strávite pri výrobe šperkov?

Náušnice robím približne 3 hodiny, niekedy menej, inokedy viac, podľa tvaru. Prívesok a náramok aj jeden týždeň po večeroch a náhrdelník až 1,5 týždňa po večeroch, naozaj záleží od nálady, farby a tvaru.

Čo je na tomto koníčku pre vás najnáročnejšie?

Priznám sa, že pre mňa je najdlhšie trvajúca práca s červeným prevedením – výsledok je super, ale pre mňa je červená farba, tá ktorá ma veľmi neočaruje. Najdlhšie sa vyrábajú plné náhrdelníky – sú dosť náročné na tvarovanie a správny výber koráliek. Časovo to trvá asi 1,5 týždňa po večeroch.

Je nejaký kúsok, ktorý je vašou srdcovkou poprípade, na ktorý ste obzvlášť hrdá?

Áno, je to môj prvý náhrdelník, robila som ho v hnedom prevedení a pán, ktorý ho vybral pre svoju manželku mi prišiel povedať, že sa jej veľmi páčil. Je to veľmi príjemný až hrdý pocit. Keďže to bol môj prvý veľký náhrdelník, vydaril sa mi aj tvar aj farebné ladenie a ešte sa dostal na krk pani, ktorá má z toho radosť. Nič krajšie sa nemôže stať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Pani Slávka zo Spiša sa má čím pochváliť: Vyrába naozaj krásne šperky, FOTO
22
Galéria
Zdroj: Slavomíra Želonková
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM