JAB Rôzne

Šikovná mamička trojičiek: Soňa zo Smižian vyrába nádherné šité knižky, FOTO

Je mamičkou trojičiek, pracuje a má šikovné ruky. Pani Soňa zo Smižian sa môže pochváliť veľmi zaujímavým hobby. Vyrába naozajstnú nádheru.

Ilustračný obrázok k článku Šikovná mamička trojičiek: Soňa zo Smižian vyrába nádherné šité knižky, FOTO
26
Galéria

O ľudí so šikovnými rukami nemá núdzu ani Spišská a okolie. Niekoľko z nich sme vám už predstavili aj na našom portáli. A pochváliť sa má čím aj mamička trojičiek pochádzajúca zo susedných Smižian. Veď si to pozrite…

Priviedli ju k tvorbe

Ako Soňa zo Smižian prezradila pre náš portál, za všetko vďačí svojim deťom, manželovi a blízkym, ktorí ju k tvorbe nielen šitých knižiek priviedli. „Ešte v časoch, keď sme sa k tehotenstvu ani neblížili, som premýšľala, ako budeme s detičkami tráviť čas. Čo budeme spolu robiť, tvoriť, ako budeme spoznávať nové veci. Myslím, že tam to všetko začalo,“ povedala nám.

Keď sa trojičky narodili, spájali sa s nimi podľa slov mamičky aj jej koníčky. Prvá kniha, ktorú začala vyrábať, bol takzvaný lapbook. „Boli to úžasné kúsky, ktoré deti neskutočne bavili. Sú z papiera, no mnohokrát som použila aj iné materiály. Záležalo od témy, ktorej sme sa venovali,“ priblížila šikovná mamina s tým, že keďže dosť veľa cestovali autom a tiež veľa času trávili v čakárňach u lekárov, tak bolo toto papierové dobrodružstvo dosť nepraktické. Preto prišli na rad tzv. quiet books.

Nočné hobby

„Ako prvé som im vyrobila taštičky, ktoré sa dali rozopnúť a oni sa v strede mohli hrať s bábikami, kde bol vankúšik a perina a rôzne iné potreby pre bábiky a v chlapčenskej verzii vo vnútri bola cesta a garáž,“ zaspomínala si Soňa na svoju prvú zo svojich už takmer 50-tich knižiek. Ako priznala, prvá bola pre ňu aj časovo náročná a jej výroba trvala najdlhšie. Chcelo to čas, kým prišla, ako na vec, no učí sa doteraz. Keďže je pracujúcou maminou, svoje výtvory vyrába po nociach. Inšpiráciou je podľa jej slov aj bežný deň. „Škola, dopravná výchova, matematika, slovenský jazyk či prvouka. Námet mám každý deň pred očami,“ dodáva.

Okrem toho, že sú šité knihy zaujímavé, pestrofarebné či interaktívne, pre deti sú prispôsobené podľa veku a ako pani Soňa hovorí, nie sú ani vekovo obmedzené. Vždy sa niečo dá vymyslieť aj pre väčšie deti. „Momentálne mám práve rozpracované knižky pre moje osemročné trojčatá.“ A hoci je ten to koníček dosť pracný a zdĺhavý, šikovná mamina myslí na to, ako sa potom potešia tí, pre ktorých je knižka určená. „Niekedy je to ťažké, no zároveň je úžasné potom tie deti sledovať, akú majú z toho neskutočnú radosť,“ uzavrela.

Krásne diela šikovnej mamičky zo Smižian si môžete pozrieť v našej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Šikovná mamička zo Smižian, pred ktorou klobúk dole: Takúto krásu vyrába
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM