Jaroslav Múdry Rôzne

SHMÚ: Hrebene hôr môže vo štvrtok zasiahnuť vietor s rýchlosťou 130 km/h

Bratislava 4. januára (TASR) - Na hrebeňoch hôr severného Slovenska sa môže v priebehu štvrtka (5.1.) vyskytnúť vietor, ktorého rýchlosť bude krátkodobo dosahovať 28 až 36 m/s. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v súvi

Uvedený jav sa môže vyskytnúť v regiónoch Spiš, Liptov, Turiec, Orava, Kysuce a Horehronie. Výstraha bude platiť v čase medzi 06.00 h a 18.00 h. „Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity… Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká,“ varuje web meteorológov.

V horských oblastiach týchto regiónov bude približne v tom istom čase hroziť vietor, ktorého sila by nemala prekročiť 28 m/s. Napriek tomu aj pre tieto miesta platí výstraha druhého, respektíve prvého stupňa. Uvedený jav môže byť sprevádzaný silným snežením. Jeho výška môže vo všetkých spomínaných regiónoch s výnimkou Spiša dosiahnuť 10 až 30 centimetrov. Na dotknutom území sa navyše môžu v priebehu dňa vytvárať snehové jazyky a záveje.

Silný vietor, ktorého rýchlosť môže miestami dosiahnuť 25 m/s, sa môže vo štvrtok vyskytnúť aj v ďalších oblastiach Slovenska. Táto výstraha platí pre severozápad, severovýchod a krajný východ Slovenska a regióny horné Ponitrie, stredné Pohronie, Šariš, Podunajská nížina, Záhorie. Vo všetkých spomínaných oblastiach s výnimkou dvoch posledných sa môžu navyše vyskytovať snehové jazyky a záveje. Na strednom Pohroní, hornom Ponitrí a severozápade krajiny môže byť tento jav spojený aj so silným snežením.

Silný vietor môže zasiahnuť hrebene hôr na severe Slovenska aj v priebehu dnešného dňa. Meteorológovia predpokladajú, že jeho rýchlosť môže v čase do 15.00 h dosiahnuť až 29 m/s.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM