Správy

Rozostavaná budova v centre mesta už patrí Spišskej katolíckej charite: Mesto ju predalo za 1 euro

Spišská katolícka charita odkúpila pozemky a budovu na Slovenskej ulici v Spišskej Novej Vsi od mesta za jedno euro. Má v pláne tam sústrediť sociálne aj zdravotné služby.

Ilustračný obrázok k článku Rozostavaná budova v centre mesta už patrí Spišskej katolíckej charite: Mesto ju predalo za 1 euro
Zdroj: Dnes24.sk

Nevyužívaná budova v cente mesta už patrí Spišskej katolíckej charite. Mesto ju predalo za jedno euro. V rozostavanej budove by charita chcela podľa primátora mesta Spišská Nová Ves Jána Volného sústrediť sociálne a zdravotné služby ambulantného a terénneho charakteru.

Denný stacionár

„Objekt, ktorý sa nachádza v centre mesta, je momentálne nedostavaný, mesto do neho investovalo dosť veľa financií a po rokovaniach so Spišskou katolíckou charitou sme prišli k záveru, že im objekt ponúkneme. Podstatnú časť služieb, ktoré poskytujú, sústredíme do tohto objektu,“ uviedol Volný.

Ako informoval, tak v objekte by sa mal vybudovať denný stacionár, ktorý bude poskytovať služby pre starších ľudí, ktorí potrebujú dennú opateru. V žiadosti, ktorú adresovala Spišská katolícka charita vedeniu mesta, sa uvádza, že stacionár by mal poskytovať služby zdravotne postihnutým ľuďom. Kapacita by sa rozšírila na 18 miest.

Čítajte tiež:V Spišskej odklepli projekt za milióny eur: V meste sa chystá veľká obnova ciest a chodníkov!

„Plánujeme otvoriť aj dva denné stacionáre pre seniorov s celkovou kapacitou 36 ľudí, ktoré by sa nachádzali na prízemí budovy. Na prvom poschodí by sa mali nachádzať kancelárie a prevádzkovali by sa tu služby špeciálneho poradenstva. V podkrovných priestoroch by sa malo nachádzať zariadenie pre týrané ženy, ktoré je situované na Wolkerovej ulici. V týchto priestoroch sa nachádza aj detský domov, ktorý by sme chceli z ekonomických dôvodov rozšíriť," uviedol v žiadosti diecézny riaditeľ Spišskej katolíckej charity Pavol Vilček.

Kolaudácia je v pláne v roku 2018

Podľa slov primátora sa pobočky Spišskej katolíckej charity na Tolstého a Jesenského postupne predajú a financie by sa použili na rekonštrukciu prevádzky. „Zvyšok by sme realizovali zo zbierok a darov v roku 2018, kedy by sme chceli budovu komplet skolaudovať a začať využívať,“ doplnil Vilček s tým, že ambulantné služby na prízemí by chcela charita spustiť v roku 2017.

Budova bola postavená v roku 1961 a v minulosti slúžila ako detské jasle. V roku 2011 mesto začalo s jej prestavbou na domov opatrovateľskej služby, ale v decembri 2012 bola jej výstavba prerušená. V súčasnosti sa štvorpodlažná budova nevyužíva.

foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM