JAB Kultúra

Rozhovor so spevákom kapely Sám Sebou: Priateľky so sebou na koncerty neberieme

Kapelu Sám Sebou netreba v Spišskej a okolí zvlášť predstavovať. Hudobná skupina z Jamníka má však aj veľké plány. V rozhovore so spevákom a gitaristom Matúšom Fifíkom sa dozviete aj to, kto je z kapely zadaný a kto nie.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor so spevákom kapely Sám Sebou: Priateľky so sebou na koncerty neberieme
Zdroj: Dnes24.sk

Sám Sebou je hudobná skupina z Jamníka. Chalani sa dali dokopy v roku 2010 a na svojom konte už majú niečo cez dvesto koncertov, dva albumy a niekoľko singlov. Minulý rok ich fanúšikov zaujal aj letný hit Toto leto patrí nám. Naposledy z ich dielne vyšiel videoklip s energickou pesničkou Som z teba blázon. Za svoju päťročnú kariéru však koncertovali po celom Slovensku. Na spoločnom pódiu si ako predskokani zahrali aj s kapelami, ako INÉKAFE či The Paranoid.

Začiatky kapely

Aké boli ich začiatky? „Pred desiatimi rokmi som si s kamarátom založil skupinu Jasper a začali sme hrávať na svadbách, vo februári 2010 sa k nám pridal môj brat a bratranec a začali sme si spievať rôzne americké prerábky a tvoriť vlastnú tvorbu, ale už ako kapela Sám Sebou,“ zaspomínal spevák kapely.

Ako povedal, názov skupiny vznikol náhodou. „Chceli sme niečo slovenské a zapamätateľné. Mali sme pieseň, v ktorej sa tieto slová spievali, tak sme si povedali, že to bude aj názov kapely.“ Sám Sebou spieva len po slovensky a žáner je podľa slov speváka z každého rožku trošku. „Je to zmes rocku, popu a akustiky,“ vysvetlil Matúš. A ako si spevák kapely spomína na svoj prvý koncert?

„My sme v podstate prvý rok od vzniku len skúšali a tvorili. Na pódium sme prvýkrát vyšli v Prešove, kde nás pozvala kapela, ktorá tam mala koncert. Pocit to bol skvelý, ale aj obava, či sa to bude ľuďom páčiť,“ povedal Matúš s tým, že reakcie aj napriek tomu, že boli neznámi, boli super a sú dodnes.

Spolupráca s Jimim Cimbalom

Hudbu aj texty piesní si tvoria výlučne sami. Inšpiráciu čerpajú zo svojich obľúbených skupín, akými sú Simple Plan či Green Day. Nahrávať pesničky chodia k jednému z najlepších gitaristov na Slovensku – Jimimu Cimbalovi do Serede. A dôvod? „Páči sa nám tam a Jimi nám pomáha aj s produkciou. Je to síce z Jamníka troška ďalej, ale zatiaľ nám to tak vyhovuje,“ vysvetlil spevák kapely.

Konkrétny vzor podľa slov Matúša kapela nemá. Chcú byť sami sebou. Plány kapely sú však podľa neho úplné jasné. „Byť populárni na Slovensku a v Čechách tak, aby sme sa tým čo máme radi mohli aj živiť,“ doplnil spevák.

A ako je to v čisto chlapčenskej kapele s babami? „Tak ja už mám trojročný vzťah a v podstate každý v kapele, okrem nášho basáka je zadaný. Pravidlom kapely sa stalo, že na koncerty priateľky neberieme, lebo máme k dispozícii šesťmiestnu dodávku a mohla by ísť s nami iba jedna. Aby nevznikali zbytočné nezhody, chodíme bez polovičiek,“ vysvetlil Matúš s tým, že jeho priateľka mu verí.

Kapela verzus zážitky

Dievčatá na koncertoch sa podľa neho chcú s nimi fotiť a rozprávať, ale majú už aj presne zistené, či sú zadaní. „Robo je momentálne sám, ten baby baliť môže,“ zasmial sa Matúš. V dvoch pesničkách si už skupina Sám Sebou strihla aj duet so speváčkami. Neuvažuje chlapčenská kapela o stálej speváčke? „Myslím si, že je to dobré tak, ako to je. Duety berieme, ako silu na oživenie piesne.“

Keďže kapela spieva vždy naživo, zaujímalo nás, či sa na pódiu stanú aj nečakané situácie. „Stalo sa mi počas pesničky, že som chcel vyskočiť na podstavec. Šmykol som sa a spadol na zem. Našťastie sa mi nič nestalo, len som nechtiac pobavil fanúšikov.“

A ako je to u speváka s textom pesničiek a zažil si už aj takzvané okno? „Áno, niekedy mi slová totálne vypadnú. Vtedy to kamuflujem tak, že zopakujem to isté, kým nenaskočia slová, poprípade nechám spievať fanúšikov. Raz sa mi dokonca stalo, že sme hrali pieseň a počas gitarového sóla som sa tak zamyslel, že som začal spievať od polovice úplne inú pesničku, takže som spojil dve do jednej. Ľudia sa síce divili, ale dospieval som to,“ prezradil Matúš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM