Rôzne

Rozhovor s novou riaditeľkou gymnázia v Spišskej: Prezradila nám plány do budúcna

Na Javorke nastala od septembra zmena na šéfovskom poste. Na miesto riaditeľky nastúpila Novovešťanka Ingeborg Skalská.Prinášame vám s ňou rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s novou riaditeľkou gymnázia v Spišskej: Prezradila nám plány do budúcna
Zdroj: Dnes24.sk

Gymnázium na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi má od septembra novú riaditeľku. Stala sa ňou jeho dlhoročná učiteľka a neskôr aj zástupkyňa riaditeľa Ingeborg Skalská. Prečítajte si s ňou rozhovor.

Odkedy pôsobíte na tejto škole?

V roku 1992 vzniklo osemročné gymnázium rozšírené na cudzie jazyky. Ja som síce vyštudovala ruštinu, ale mojou srdcovkou bola nemčina, ktorú som tiež neskôr vyštudoval. Na gymnázium som nastúpila v roku 1993 ako nemčinárka.

Ako si spomínate na svoje začiatky na tejto škole?

Boli to veľmi pekné roky. Keďže to bolo krátko po revolúcii, všetci rodičia vedeli, že je podstatné naučiť sa aj iný jazyk ako ruský a preto sme mali veľkú podporu z ich strany. Aj pre deti, teda žiakov to bolo niečo iné. Boli ako špongie, ktoré všetko nasávali.

Prečo ste sa rozhodli pre toto povolanie?

Snívala som už od dievčenského veku, že budem učiteľkou. Chcela som pracovať s deťmi a mládežou. Nikdy som nad iným povolaním ani neuvažovala.

Predsa len po toľkých rokoch, neoľutovali ste toto vaše rozhodnutie?

Neoľutovala som ho nikdy. Aj keď posledné roky v školstve sú dosť ťažké a na niektoré veci sa inak pozerá, nie všetko človeku sedí a nie so všetkým súhlasí, no stále pracujeme s tou mládežou, ktorá nás omladzuje. Vo vnútri cítim, že som mladý človek, žijem s nimi a musím sa pozerať na veci ich očami .

Aký je rozdiel medzi mládežou vtedy a teraz?

Veľký. Zmenila sa generácia aj doba. Študenti majú iné spôsoby správania sa voči dospelým a autoritám, iné životné hodnoty ako sme mali my počas študentských čias. Sú otvorenejší, no niekedy nepozerajú na to s kým sa rozprávajú a všeličo im vyhŕkne z úst. No na druhej strane treba povedať, že my máme veľmi múdre a inteligentné deti, ktoré sú veľmi kreatívne a vedia vymyslieť fantastické veci, len im treba dať priestor.

Aký je vzťah študentov v súčasnosti k nemčine?

Musím povedať, že viac sa chcú učiť angličtinu. Tú berú ako druhý materský jazyk, ktorý je potrebný do života, nemčinu už trošku menej. Považujú ju za ťažký a neľubozvučný jazyk. Aj keď na druhej strane, nemecky hovoriace krajiny majú silnú ekonomiku a silný trh práce a veľa našich študentov sa v Nemecku či Rakúsku už presadilo.

Čo sa týka cudzích jazykov, dá sa povedať, čo preferujú študenti okrem angličtiny?

Veľmi radi si vyberajú taliansky jazyk a vracajú sa naspäť k ruštine.

Na škole pôsobíte takmer 23 rokov, boli ste aj zástupkyňou riaditeľa a teraz zastávate ten najvyšší post. Čo to pre vás znamená?

Veľmi zodpovedné miesto, pretože si do dôsledkov uvedomujem, že mám na starosti chod celej školy. Musím sa postarať, aby sme mali každý rok dostatok žiakov a aby moji kolegovia mali prácu a nemuseli sme prepúšťať. Na druhej strane je to aj ekonomická časť, ako sú materiálne veci či samotná budova školy. V dnešnej dobe je ťažké skombinovať to tak, aby všetko dokonale fungovalo, no mňa hlavne teší, že pracujem s ľuďmi, ktorých poznám, na ktorých sa môžem spoľahnúť a o ktorých viem kto sú – sú to moje spriaznené duše.

Prečo ste sa chceli stať riaditeľkou tohto gymnázia?

V prvom rade viem, že táto škola má veľmi ťažkú pozíciu v boji o žiaka. No som presvedčená o tom, že naše gymnázium má opodstatnené miesto v ponuke škôl, ktoré tu máme a chcem prispieť k tomu, aby sa škola udržala ako samostatná.

Prezradíte nám aj vaše plány do budúcna?

Plány určite sú, nezáleží však len odo mňa či sa všetky naplnia. Sú existenčné problémy ktoré treba riešiť tu a teraz. Do budúcna by sme však určite chceli rozšíriť a skvalitniť bilingválne štúdium, ponúknuť študentom, aby si mohli pri maturite urobiť štátnu jazykovú skúšku z angličtiny a stabilizovať osemročné gymnázium. Urobím všetko pre to, aby sa o nás dozvedela čo najširšia verejnosť a aby rodičia aj žiaci boli spokojní s naším vyučovacím systémom

Samozrejme, okrem toho by som rada dokončila výmenu okien ako aj zateplenie budovy. Veľmi by som si priala zrekonštruovať kuchyňu a aj interiér či okolie školy. Máme tu krásne prostredie, tak by som bola za nejakú oddychovú zónu, kde by sa niekedy v prípade priaznivého počasia dalo viesť aj vyučovanie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM