Miroslav Pomajdík Správy

Rozdeľovali sa dotácie pre Rómov: Najviac peňazí poputuje na projekt z Hrabušíc!

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zverejnil zoznamy úspešných a neúspešných projektov v žiadosti o dotácie. Zo všetkých predložených projektov najviac financií poputuje do Hrabušíc. Z nášho okolia sa najviac darilo projektom z okresu Levoča.

Ilustračný obrázok k článku Rozdeľovali sa dotácie pre Rómov: Najviac peňazí poputuje na projekt z Hrabušíc!
Zdroj: TASR

Dotácie sa rozdeľovali na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity. Celkovo bolo podporených 68 projektov, na ktoré poputuje viac ako 1,2 milióna eur. Až 271 projektov nebolo úspešných.

Najviac peňazí získali Hrabušice

Najvyššia suma zo všetkých projektov pôjde na výstavbu materskej škôlky do obce Hrabušice. Obec v projekte žiadala sumu 147 999,13 eur. Úrad im nakoniec vyčlenil 118 000 eur. Obec Spišský Hrhov žiadala na projekt Sušené ovocie, ktorý bude zdrojom nových pracovných príležitostí pre znevýhodnených uchádzačov na trhu práce 17 100 eur. Celková pridelená dotácia však bola nižšia a tak dostane obec 9 000 eur.

Mesto Levoča bolo úspešné až v dvoch svojich projektoch. V prvom žiadalo 6 693 eur na prestavbu objektu na bytový dom nižšieho štandardu – vypracovanie projektovej dokumentácie a pridelených im bolo 5 000 eur. Na prvú etapu rekonštrukcie materskej škôlky v Levoči poputuje z úradu splnomocnenca 30 000 eur, čo je o zhruba 26-tisíc eur menej, ako mesto navrhovalo v projekte.

Medzi úspešných patrí aj Cirkevné centrum voľného času z Harichoviec, ktoré dostane na misijnú práca na Levočských Lúkach sumu 9 000 eur. Občianskemu združeniu Sila Pomoci zo Spišského Štvrtku na podporu zachovania kultúrneho dedičstva rómskej národnostnej menšiny v oblasti kultúry, histórie a jazyka poputuje 4 000 eur. Obec Dravce žiadala 4 100 eur na technickú infraštruktúru pre rodinné domy– projektovú dokumentácia a táto suma jej bola aj priklepnutá.

Odmietnuté boli aj viaceré projekty z okresov Spišská Nová Ves, Levoča a Gelnica

Pre nedostatočné naplnenie kritérií uvedených vo výzve Ministerstva vnútra Slovenskej republiky nedostalo financie viacero projektov z okresov Spišská Nová Ves, Levoča a Gelnica.

Mezi neúspešných patrilo mesto Spišské Podhradie s projektami na rekonštrukciu priestorov a riešenie problematiky zberu komunálneho odpadu v meste. Jeden projekt neprešiel aj mestu Levoča, ktoré žiadalo peniaze na vypracovanie projektovej dokumentácie pre materskú škôlku. Obec Poráč nepochodila s myšlienkou na rekonštrukciu kuchyne v miestnej materskej a základnej škole, Doľany nedostali peniaze na rekonštrukčné práce v kultúrnom centre, či miestna pobočka združenia Človek v tiesni neuspela s projektom Zakrúžkuj sa.

Pre nesplnenie zákonných podmienok na poskytnutie dotácie boli odmietnuté aj ďalšie projekty z nášho okolia. Obec Richnava žiadala financie na zriadenie kultúrneho centra a projektovú dokumentáciu na prístavbu materskej škôlky, obec Žehra na postavenie materskej škôlky na rómskom sídlisku, Zbor cirkvi Bratskej v Spišskej Novej Vsi chcel spustiť predškolské vzdelávanie rómskych detí v obci Vítkovce a Občianske združenie Sila pomoci zo Spišského Štvrtku chcelo zorganizovať hudobný festival Saxo fest Roma Spiš. So žiadosťou na projektovú dokumentáciu pre materskú škôlku neuspela ani obec Letanovce.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM