Miroslav Pomajdík Správy

Rómsky splnomocnenec v Spišskej: Sťahovanie osád je pohadzovanie horúceho zemiaku!

V stredu zavítal do Spišskej poslanec NR SR a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý absolvoval rokovania so zástupcami samosprávy na Spiši. Pollák tvrdí, že sťahovanie rómskych osád na pozemky v blízkosti iných obcí je pohadzovanie si horúceho zemiaku a nič sa tým nerieši.

Ilustračný obrázok k článku Rómsky splnomocnenec v Spišskej: Sťahovanie osád je pohadzovanie horúceho zemiaku!
Zdroj: TASR

Jedným zo zlých riešení je podľa neho aj príklad osady Letanovský mlyn, ktorá má byť, presťahovaná blízko obce Spišský Štvrtok. Obec Letanovce už dávnejšie vybudovala nízkoštandardné byty na svojom katastrálnom území, ktoré sa však nachádzajú v tesnej blízkosti hlavnej cesty do jednej z brán Slovenského raja, obce Hrabušice. „Mali by sme sa poučiť z týchto chýb a nemali by sme ísť do takýchto riešení a už vôbec by štát nemal financovať projekty, ktoré urobia problém inej obci," upozornil Pollák.

Pollákovi sa nepáči nová lokalita pre gelnických Rómov

Pollákovi sa nepáči ani navrhované riešenie na presťahovanie 70-člennej rómskej osady, nachádzajúcej sa na Turzovskej ulici v Gelnici, na pozemky blízko obce Prakovce v lokalite Predné Partizánske. „Podobný problém riešia mnohé samosprávy, som výrazne proti tomu, aby ktorákoľvek samospráva riešila svoje problémy na úkor inej obce. Nemyslím si, že je to správne riešenie. V prípade, že nás obec alebo mesto požiada o pomoc v tomto smere a bude sa snažiť realizovať tento plán, sme pripravení takejto samospráve nepomôcť," zdôraznil Pollák a doplnil, že sám sa bude zasadzovať o to, aby podobné projekty štátne orgány nepodporili.

Mesto Gelnica vraj nemá iný pozemok, kde by mohlo presunúť týchto neprispôsobivých obyvateľov, vysvetľuje primátorka Gelnice Anna Nemčíková. „V blízkom čase mesto ako vlastník unimobuniek, v ktorých tí Rómovia bývajú, dostane na stôl žiadosť o vypratanie pozemku, ktorý, pokiaľ viem, kupuje súkromný vlastník. Otázka znie, čo budeme robiť potom."

Gelnica bude tento problém riešiť, preto chce primátorka pozvať splnomocnenca vlády pre rómske komunity do ich mesta a spoločne tak nájsť vhodnú lokalitu na presídlenie Rómov. „Na dnešnom stretnutí sa o ničom nerozhodlo. Myslela som si, že prognóza bude priaznivejšia a nájdeme nejaké riešenie, čo sa však nestalo. Snáď, keď si prejdeme celé mesto, vznikne z toho nejaké ďalšie riešenie," dodala Nemčíková.

Pollák nevidí problém v samotnom presťahovaní, ale vo vybranej lokalite, ktorá je blízko Prakoviec. „Nie som proti tomu, aby sa hľadali nové lokality pre nové rómske osady, som však proti tomu, aby sa stavala v blízkosti obce, ktorá takýto problém s umiestnením Rómov doteraz nemala," doplnil a za príklad použil obec Jánovce, kde chcú stavať novú osadu na inom priestranstve, ako je teraz. Nová osada bude mať aj naďalej najbližšie k terajšej obci.

Návšteva splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák v Spišskej
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM