Miroslav Pomajdík Správy

Rómovia sú už v novom, no bordel nemizne. Starostka: Mali by nastúpiť do ex osady a poupratovať!

Rómovia z Letanoviec opustili svoju starú osadu už pred niekoľkými týždňami a za sebou zanechali množstvo odpadu. Podľa kompetentných, bordel mal zmiznúť do dvoch týždňov. Tieto predpovede sa nenaplnili a miestni Rómovia sa za sebou zrejme poupratovať ani nechystajú.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia sú už v novom, no bordel nemizne. Starostka: Mali by nastúpiť do ex osady a poupratovať!
Zdroj: TASR

Starosta Letanoviec sa obrátil o pomoc aj na obec Spišské Tomášovce, na ktorej katastrálnom území sa nachádzala stará osada.

Rómovia sa za sebou upratať nechystajú

Na mieste stále stretnete viacerých bývalých obyvateľov, ktorí rozoberajú drevené chatrče, aby mali dostatok dreva na zimu. Jednou z podmienok pri sťahovaní do nových bytov bolo aj to, že Rómovia sa postarajú o demontáž svojich starých obydlí, o zvyšnom odpade však nebola v podmienkach ani reč. Na otázku, či upracú po sebe aj odpad, jeden z prítomných Rómov Štefan (18) pre Čas odpovedal: „My určite nie, nech príde čata pomocníkov z obecných služieb!“

Spišské Tomášovce chcú na tomto mieste zriadiť informačné centrum, parkovisko a vyrásť by tu mali aj stánky s občerstvením. Najťažšou úlohou bude však vykúpenie pozemkov, ktoré vlastnia súkromníci a Slovenský pozemkový fond.

Starostku však rozčuľuje kopa odpadu, ktorá na mieste ostala. Pripomenula, že toto miesto patrí do katastra Spišských Tomášoviec, no smeti tu ostali po osadníkoch, ktorí majú trvalý pobyt v Letanovciach. „Do Strelníka sa presťahovalo možno aj 500 nezamestnaných, mali by nastúpiť do bývalej osady a po sebe poupratovať. A ešte teraz pred zimou, ináč to budeme riešiť cez úrad práce,“ povedala pre Čas starostka Spišských Tomášoviec Zuzana Nebusová

V osade Strelníky sa býva už mesiac

Veľké sťahovanie do novej osady Strelníky sa začalo v utorok 1. októbra tohto roku a do takmer sto bytových jednotiek sa presťahovalo zhruba 840 Rómov. Noví nájomníci museli zložiť 150 eurovú zábezpeku a súhlasiť s tým, že spolu budú bývať aspoň dve rodiny. Nájom je vo výške 50 eur.

Pred nedávnom boli pri nových domoch vybudované aj dve studne, zakúpili sa vodomery, dobudovala sa príjazdová komunikácia, elektrické prípojky a zastávka autobusu. Do osady jazdí už aj autobus, ktorý preváža deti do školy. Celý areál vyšiel na 3,6 milióna eur, z čoho približne 600 000 eur zaplatila samotná obec, čím sa zadĺžila minimálne na 30 rokov.

Letanovce teraz čakajú práce na oprave prístupových komunikácií do Letanovského mlyna, ktorý je jednou zo vstupných brán do Slovenského raja. Obec chce postaviť aj novú cestu, ide o úsek dlhý 2,5 kilometra, ktorá by spájala centrum s novou osadou a zriadiť tam aj škôlku. Ich predložený projekt na projektovú dokumentáciu však kvôli nesplneniu zákonných podmienok o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky financie nezískal. Viac sa dočítate TU

Foto: ilustračné

Zdroj: Spišská24/Čas.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM