Rôzne

Roky chátrala, no pustili sa do opravy: Lodenicu chcú využívať pre turistov

Lodenicu, ktorá je súčasťou kultúrno-technickej pamiatky - tajch medzi obcou Úhorná a Smolník, obec Smolník postupne rekonštruuje. Využívať ju chce pre turistov.

Ilustračný obrázok k článku Roky chátrala, no pustili sa do opravy: Lodenicu chcú využívať pre turistov
15
Galéria
Zdroj: TASR

Na jej rekonštrukciu obec získala v rámci výzvy programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita na rok 2017 „Top výlety“ finančnú podporu vo výške 10 000 eur.

Pustili sa do opravy

„Roky chátrala, preto sme sa pustili do opravy. Vo vnútri je konštrukčne spevnená, je vymenená strecha, urobilo sa mólo a dorobí sa ešte pristávacie mólo pre lode. Investovali sme aj z vlastných zdrojov v rámci spoluúčasti približne 2500 eur. Hlavným zámerom je, aby to bolo otvorené, aby tam bol prenájom alebo výpožička lodí v letnej sezóne,“ uviedol starosta obce Smolník Radoslav Dlugoš.

„Musíme vychádzať len z toho rázovitého kraja, ktorý tu máme a najjednoduchšia vec, o ktorú nemusíme bojovať a získavať ju, je príroda a hory. Vodná plocha je akoby pridaná hodnota k tomu všetkému,“ povedal na margo rozvoja turizmu v obci starosta.

Umelá vodná nádrž nesúca názov Úhorná, alebo Jazero Mieru pôvodne vznikla ako banské dielo – tajch, priehrada, súčasť vodohospodárskeho systému smolníckych baní a patrí medzi pozoruhodné doklady o technickej vyspelosti smolníckeho baníctva.

Jazero má rozlohu 4,79 hektára a dosahuje hĺbku až 13 metrov. Má sypanú hrádzu dĺžky 190 metrov, pôvodne vysokú 14 metrov. Od roku 1896 zvýšenú o ďalšie dva metre, v korune širokú tri metre. Vodu z jazera odvádzal do Smolníka vodný kanál, do ktorého cestou zaústili aj vody potokov Kovandskej a Veľkej doliny.

Dokončili ju v roku 1768

Vodnú nádrž dokončili v roku 1768. Zásobovala huty, banské a úpravnícke mechanizmy a cementačné zariadenia v Smolníku. Nádrž okrem toho mala aj preventívnu funkciu – zadržiavala vodu počas prívalových dažďov, ktoré zvykli zaplaviť aj banské priestory.

„Vodná energia na pohon banských mechanizmov sa v Smolníku používala už aj predtým, pričom postupne nahrádzala konskú silu v početných gáploch. Voda sa privádzala k jednotlivým baniam systémom kanálov. V roku 1747 pri šachtách Alžbeta a Fund prestavali odvodňovacie a ťažné zariadenia z konského na vodný pohon, pričom na zhotovenie nových mechanizmov správa baní zaplatila 8000 florénov. Okrem eráru potrebovali vodnú energiu aj početní súkromní ťažiari, no prírodné podmienky v doline Smolníckeho potoka neposkytovali dostatočné množstvo vody,“ priblížil Dlugoš.

Keďže povodie Smolníckeho potoka nestačilo pokryť potreby smolníckych baní a hút, v roku 1796 vyrazili vodnú štôlňu Terézia, ktorou zo susednej doliny priviedli vodu Bystrého potoka, Ždiaru a Hutnej doliny.

Pozrite si v našej priloženej fotogalérii snímky z malebnej dediny Smolník.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Hl. foto: ilustračné

GALÉRIA: Obrazom z malebnej spišskej dediny, už ste do nej zavítali?
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM