Správy

Renovácia oltára Majstra Pavla z Levoče je hotová: Prvé FOTKY pýchy nášho regiónu po obnove

Levočskí reštaurátori úspešne ukončili obnovu najvyššieho dreveného gotického oltára na svete, ktorého autorom je Majster Pavol z Levoče. Na oltári pracovali skoro dva roky. Reštaurátorské práce vyšli na približne 300 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Renovácia oltára Majstra Pavla z Levoče je hotová: Prvé FOTKY pýchy nášho regiónu po obnove
Zdroj: TASR

Prípravné práce na reštaurovaní Hlavného oltára v kostole svätého Jakuba sa začali ešte v roku 2012, poslednú etapu ukončili reštaurátori po Veľkej noci.

Publikácia o reštaurovaní oltára

Ako informoval riaditeľ Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči Ivan Tkáč, na oltári Majstra Pavla reštaurátori ukončili už aj záverečné práce a prebehla kontrola Krajského pamiatkového úradu z Prešova. Zároveň bol práce levočských reštaurátorov skontrolovať aj zástupca nemeckej nadácie Messerschmitt Stiftung, ktorá reštaurovanie oltára z veľkej časti financovala.

„Jednou z podmienok nadácie bolo aj vydanie sprievodnej publikácie o reštaurovaní oltára, ktorú sama hradí. Časť publikácie bude venovaná aj gotickým oltárom na Spiši, ktorých je asi 40. Do publikácie je vybraných 30 z nich, ktoré si zachovali najviac toho pôvodného,“ doplnil Tkáč.

Naposledy podobná kniha vyšla v roku 1963 po realizácii reštaurátorských prác bratov Kotrbovcov. Momentálne je nová kniha po korektúrach a pracuje sa na jej vytlačení. „Oltár bude oficiálne slávnostne sprístupnený verejnosti 6. júna. O 15. hodine bude slávnostná omša v kostole sv. Jakuba a v Mestskom divadle sa uskutoční aj slávnostné Mestské zastupiteľstvo pri príležitosti ukončenia prác. Zároveň sa uvedie do života aj spomínaná publikácia,“ zdôraznil Tkáč.

Financie venovala nadácia

Reštaurátorské práce na oltári Majstra Pavla z Levoče stáli takmer 300 000 eur, pričom architektúru oltárneho nadstavca financoval Rímskokatolícky farský úrad v Levoči a zvyšok, asi 210 000 eur venovala Messerschmittova nadácia. „Štát ani miestna samospráva na obnovu oltára, ktorý je jednou z najhodnotnejších pamiatok na Slovensku, neprispeli nič,“ konštatoval riaditeľ ORA.

Renovácia oltára sa začala reštaurátorským prieskumom koncom roku 2012. Najprv sa odstránili prachové vrstvy, následne po schválení zámeru sa začalo s reštaurovaním. Ako prvý sa do ateliérov dostal oltárny nadstavec so sochami, drobná architektúra sa robila v kostole.

„Chemicky sa dočisťoval povrch, ktorý bol postriebrený a upravený zlatožltou glazúrou. Potom sa rezbárskym spôsobom doplnili poodlamované časti a spadnuté úlomky, ktoré sme našli na krycej doske archy,“ priblížil reštaurátor Juraj Maták. Všetky technológie použité na obnove oltára sú podľa neho chemicky odstrániteľné, aby sa čo najviac zachoval originál.

Opravený na najbližších 100 rokov

Podľa slov riaditeľa potrebu kompletnej obnovy oltára vyvolali aj rekonštrukčné práce, ktoré sa vykonávali v rámci celého kostola sv. Jakuba. ,,Tie procesy boli prašné a oltár bol vystavený veľmi špecifickému prostrediu a bolo potrebné pristúpiť k jeho renovácii, keďže už máme hotový interiér svätyne. Svoje zapríčinila aj dvojnásobná výmena strešnej krytiny kostola,“ dodal Tkáč.

Levočskí reštaurátori veria, že najbližších možno až 100 rokov nebude oltár potrebovať žiaden zásah človeka a zachová si svoju tvár pre ďalšie generácie. „Nie každý má možnosť realizovať reštaurátorské práce na takej významnej svetovej pamiatke, je to dielo Majstra Pavla, celosvetovo uznávaného rezbára, tento oltár je najvyšší gotický oltár na svete a je pre nás cťou a určitým vyvrcholením reštaurátorskej práce pracovníkov nášho ateliéru, že sme mohli prispieť k jeho záchrane,“ uzavrel riaditeľ ORA.

Najvyšší drevený gotický oltár na svete je zrekonštruovaný: FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM