JAB Rôzne

Rekordy zo Spišskej, o ktorých možno ani netušíte: 340-metrový vlak aj najdlhšia obložená bageta!

Spišská Nová Ves sa môže pochváliť najvyššou kostolnou vežou aj najdlhším šošovkovitým námestím dokonca v celej Európe. Okrem toho je však naše mesto držiteľom aj niekoľkých slovenských rekordov. Toto sú oni...

Ilustračný obrázok k článku Rekordy zo Spišskej, o ktorých možno ani netušíte: 340-metrový vlak aj najdlhšia obložená bageta!
Zdroj: Dnes24.sk

Každé mesto či obec na Slovensku má svoje čaro a vlastní niečo originálne. Nepochybne dominantou Spišskej Novej Vsi je kostolná veža, ktorá svojou výškou 87 metrov predčila všetky ostatné na Slovensku. Novogotická veža Rímskokatolíckeho farského kostola Nanebovzatia Panny Márie bola dokonca v roku 2008 zapísaná aj do slovenskej knihy rekordov. Toto však nie je jediný rekord, ktorým sa naše mesto môže pochváliť.

Najdlhšiu papierovú reťaz na Slovensku zhotovili školáci v roku 2008. Reťaz merala 1590 metrov a objali ňou šošovkovité námestie. Rok 2009 priniesol ďalšie tri rekordy zapísané do slovenskej knihy rekordov. V tomto roku rekordmani upiekli a naplnili bagetu dlhú 264 centimetrov. Deti nakreslili na chodník vlak dlhý 340 metrov a v Spišskej Novej Vsi sa konal aj zraz vozidiel so vzduchom chladeným motorom – Volkswagen, na ktorý prišlo 60 automobilov.

Najväčšiu mozaiku z cestovín vytvorili rekordmani o rok neskôr. Mozaika bola na ploche 66 m² a námetom diela sa stal Tomášovský výhľad v Slovenskom raji. V roku 2012 získala certifikát o slovenskom rekorde aj spoločnosť Embraco Slovakia. V závode spoločnosti pripravili najdlhšiu roládu na Slovensku, ktorá merala 82,40 metrov. Posledný zápis v slovenskej knihe rekordov patrí Alene Stupákovej, ktorá vytvorila v roku 2013 v Spišskej Novej Vsi rekord v behu na vysokých opätkoch. Trať dlhú 50 metrov, táto dáma zabehla za 9,56 sekundy.

Zdroj: mesto SNV

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM