JAB Rôzne

Rekordér medzi mladými pacientami v Spišskej: Pozrite, koľko promile zistili tínedžerovi (17)

Aj napriek tomu, že polícia zaznamenala pokles používania alkoholických nápojov mládežou, nájdu sa aj výnimky. Sú to hlavne tí, čo upadnú do bezvedomia a potrebujú lekársku pomoc. V novoveskej nemocnici mali však aj vcelku nezvyčajné prípady. Veď čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Rekordér medzi mladými pacientami v Spišskej: Pozrite, koľko promile zistili tínedžerovi (17)
Zdroj: TASR

Mladí Novovešťania popíjajú po sídliskách, ale skúšajú čo znesú aj pri rôznych príležitostiach. V minulosti bol s nimi podľa slov polície najväčší problém na sídlisku západ. Teraz využívajú na vyskúšanie alkoholu rôzne akcie v meste.

Spišské trhy, či koniec školského roka

Ako nám prezradila primárka detského oddelenia v Spišskej Novej Vsi Renáta Šuláková, rýchla zdravotná pomoc priváža na oddelenie tínedžerov, ktorí nezvládnu alkohol a upadnú do bezvedomia. Podľa skúseností je to hlavne v období veľkých akcií a rôznych príležitostí, kedy sa mládež rozhodne oslavovať. „Pravidelne nám donesú dieťa cez Spišské trhy a dôvod na oslavu majú aj na konci školského roka,“ povedala nám primárka. „Podľa štatistiky vychádza že ročne hospitalizujeme 12 pacientov do 18 rokov. Tento rok však bolo už k dnešnému dňu 11 hospitalizo­vaných detí,“ doplnila. Zaujímavosťou je, že z jedenástich hospitalizovaných, boli len štyria chlapci.

8-ročné dievčatko opité omylom

Okrem tínedžerov, príležitostne sa nájdu aj nezvyčajné hospitalizácie. „Mali sme tu osemročné dievčatko, ktoré sa opilo z nevedomosti a upadlo do bezvedomia,“ spomenula si primárka. Ako ďalej vysvetlila, dieťa bolo údajne samé doma a bolo smädné – našlo džús a pilo ho od smädu. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby ten džús podľa slov primárky nebol zmiešaný s vodkou.

Rekordér mal sedemnásť

„Rekordérom je mladík (17), ktorý mal 3,66 promile alkoholu v krvi,“ prezradila primárka. No sú aj ďalší rekordéri. „Mali sme chlapca, ktorého sme museli hospitalizovať dvakrát do mesiaca. Chlapca však doviezli jeho rodičia,“ dodala. Ako vysvetlila, rodičia sa báli, lebo chlapec pod vplyvom alkoholu prestával dýchať. Ďalšou, na ktorú nezabudli, bola nepoučiteľná dievčina. "Raz sme ju mali hospitalizovanú na áre s poruchou vedomia, o pol roka sa vrátila zas k nám na jisku,“ povedala Šuláková.

Poležia si kým alkohol vyprchá

Mládež, ktorá alkohol nezvládne sa ocitne na jednotke intenzívnej starostlivosti. Podľa slov primárky si na oddelení poležia, kým alkohol vyprchá. No ošetrením pacienta povinnosť nemocnice nekončí. „Každé bezvedomie spôsobené alkoholom musíme hlásiť, ako otravu na toxikologickému centru v Bratislave, príslušnému obecnému či mestskému úradu skadiaľ pacient pochádza a poisťovni, ktorá môže od rodičov dieťaťa vymáhať poplatok za hospitalizáciu spôsobenú vlastnou vinou,“ uzavrela Renáta Šuláková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM