Miroslav Pomajdík Správy

Rebríček top škôl SR: Na akých priečkach sa umiestnili naj zástupcovia nášho regiónu?

V aktuálnom rebríčku základných a stredných škôl, ktorý zostavil inštitút INEKO, zastupuje región Spiš viacero škôl. Výborné siedme miesto medzi odbornými školami patrí hotelovke z Kežmarku. Pozrite si aj umiestnenie našich škôl, v rámci hodnotenia z Košického kraja.

Ilustračný obrázok k článku Rebríček top škôl SR: Na akých priečkach sa umiestnili naj zástupcovia nášho regiónu?
Zdroj: TASR

Jednotkou medzi základnými školami (ZŠ) je banskobystrická ZŠ Slobodného slovenského vysielača, spomedzi gymnázií exceluje Bilingválne gymnázium v Sučanoch, na prvej priečke medzi strednými odbornými školami (SOŠ) sa umiestnila Obchodná akadémia na Kukučínovej v Trnave. Informoval o tom Peter Goliáš, riaditeľ inštitútu INEKO, ktoré rebríček zostavilo.

Hotelová akadémia z Kežmarku v top 10

Žiaľ, na popredné miesta zo všetkých základných a stredných škôl na Slovensku sa neprebojovala ani jedna škola zo Spišskej Novej Vsi. Medzi strednými odbornými školami sa do prvej desiatky dostali dve školy z regiónu Spiš. Hotelová akadémia z Kežmarku obsadila výborné šieste miesto a prvú desiatku uzatvára Obchodná akadémia na Murgašovej ulici z Popradu. Mesto Poprad má v prvej pätnástke aj ďalšieho zástupcu, kedy sa na 14. mieste umiestnila aj Súkromná stredná odborná škola. Do tridsiatky najlepších, ale medzi základnými školami, sa zmestila aj Základná škola J.M.P. zo Spišskej Belej.

Medzi najlepšími slovenskými gymnáziami sa objavila na 8. mieste Spojená škola- Gymnázium na ulici Dominika Tatarku z Popradu.

Kľúčovým ukazovateľom pri hodnotení základných škôl sú výsledky z Testovania 9 a mimoriadne výsledky žiakov. Pri gymnáziách a SOŠ ide o externú časť a písomnú formu internej časti maturít, mimoriadne výsledky žiakov a nezamestnanosť absolventov.„Zos­tavili sme aktuálne celkové hodnotenie škôl, a to s využitím údajov z rokov 2010 až 2013. Toto hodnotenie vzniká zvlášť pre základné školy, zvlášť pre gymnáziá a zvlášť pre SOŠ,“ spresnil Goliáš. Do hodnotenia boli zaradené iba tie školy, ktoré mali za posledné štyri roky aspoň 80 testovaných, resp. zmaturovaných žiakov a 80 absolventov.

Ako dopadli školy z nášho mesta?

Medzi najlepšie hodnotené základné školy z Košického kraja patrí aj spišskonovoveská ZŠ na Levočskej ulici, ktorá obsadila v našom kraji 8. miesto. Ďalšie poradie zástupcov z okresu Spišská Nová Ves bolo nasledovné. Na 17. mieste sa umiestnila ZŠ Nad Medzou a prvú dvadsiatku uzatvára ZŠ sv. Cyrila a Metoda.

Druhou najlepšou strednou odbornou školou v Košickom kraji je Technická akadémia zo Spišskej Novej Vsi. Na 7. priečke tróni naša Hotelová akadémia a prvú desiatku uzatvára Súkromná stredná odborná škola z Krompách. Na 17. mieste sa zo Spišskej Novej Vsi umiestnila ešte SOŠ ekonomická a hneď za ňou jej z 18. miesta na chrbát dýcha SOŠ stavebná.

Z gymnázií sa podľa hodnotenia v Košickom kraji najlepšie darilo Gymnáziu na Školskej ulici, ktoré skončilo v kraji na 7. mieste a na 9. mieste sa umiestnilo Gymnázium na Javorovej ulici. Gymnázium na Lorencovej ulici v Krompachoch obsadilo 12-tu priečku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM