Monika Földešiová Rôzne

Reality v našom regióne: Kúpa nehnuteľnosti sa oplatí práve teraz, ceny sú nízke!

Prudké poklesy cien, ktoré dosiahli skoro všetky druhy realít, od bytov cez domy až po pozemky, nahráva všetkým záujemcom o ne. Kúpiť nehnuteľnosť sa oplatí v každom regióne, pretože vývoj realitného trhu je v súčasnom období viac než priaznivý.

Ilustračný obrázok k článku Reality v našom regióne: Kúpa nehnuteľnosti sa oplatí práve teraz, ceny sú nízke!
Zdroj: Webnoviny.sk

(PR) – Z pohľadu kupujúceho klienta sú reality vlastne ideálny „materiál“ na investície. Navyše, ak kúpu správne načasuje, je to pre neho len veľké plus. „Z pohľadu najväčšej realitnej siete vidím v každom regióne v našich 30 realitných kanceláriach obrovskú výhodu v nízkom úroku hypotekárnych úverov aj oveľa rýchlejší schvaľovací proces. Hlavne to častokrát pomáha v rozhodovaní klienta o kúpe. Dnes je naše hypotekárne centrum vlastne pri realizácii viac ako 80 percent obchodov v sieti a klient oveľa častejšie volí cestu spolupráce s Rh+ aj v oblasti hypotekárneho úveru, nie len pri samotnom predaji a kúpe realít,“ vraví majiteľ realitnej siete Reality holding Tibor Kočuta.

Poďme sa však pozrieť podrobnejšie na samotné regióny, v ktorých sú šance na dobrú kúpu rozdielne. Predkladáme názor na 4 kľúčové regióny, kde v každom z nich je iná situácia.

Reality Bratislava  - z logického hľadiska sa práve v hlavnom meste deje gro obchodov tejto realitnej siete. Byty v regióne Bratislava sú absolútne najžiadanejší tovar, paradoxne aj vzhľadom k pretlaku ponuky postupne upadá predaj domov a predaj pozemkov v okolí Bratislavy.

Reality Žilina sú orientované z pohľadu dopytu odlišne. Aj keď sektor predaja bytov je stále kľúčový, tak je tu priam hlad po ponukách domov na predaj, žiadané sú hlavne novostavby, ale aj rodinné domy vhodné na rekonštrukciu, prípadne už zrekonštruované rodinné domy. Konečne po dlhých predlhých rokoch schválený územný plán pomohol aj v sektore predaja pozemkov pre výstavbu, klient si dnes vie pomerne rýchlo overiť, či ponúkaný stavebný pozemok je vhodný na výstavbu.

Pre reality Poprad je charakteristický silný dopyt na byty, paradoxne je veľmi malý dopyt v sektore domy a pozemky. Situácia sa však dá ľahko pochopiť v momente, keď si pozriete ceny rodinných domov v okolí Popradu , prípadne pozemky na predaj. Ceny sa zastavili na určitej zbytočne vysokej hranici, čo spôsobuje, že sa veľa domov síce ponúka, ale predaje stoja skoro na nule. Predaj rodinných domov a pozemkov v Poprade sa určite pohne ak predávajúci poľavia zo svojich nárokov tak ako v sektore bytov.

Reality Košice a reality Prešov reagujú veľmi podobne. Výborne funguje predaj rodinných domov v okolí Prešova aj Košíc, ale je to ovplyvnené hlavne vývojom cien. Práve tu sa ceny pohli asi najvýraznejšie smerom dole, široká je hlavne ponuka starších domov na rekonštrukciu, slabšie je to už v sektore novostavieb. Pozemky si držia dosť nezmyselné ceny hlavne v mestských a prímestských častiach, so zvyšujúcou sa vzdialenosťou však prudko klesajú, vzdialenosť okolo 10 km od centra už dáva možnosť naozaj výhodnej kúpy. V sektore predaja bytov sú ceny tiež pomerne vysoké, ale je zvykom, že trendy , ktoré sú na realitnom trhu na západe Slovenska, postupne prídu aj na východ, chce to len čas, preto pokles cien bytov v regióne Košice ešte len očakávame, ale už aj dnes sa objavujú naozaj výhodné ponuky.

„Za celý slovenský realitný trh musím konštatovať, že vývoj v oblasti cien je naozaj priaznivý a kúpa realít je dnes dobrou investíciou, ak klient aktívne komunikuje s odborníkom, čiže zorientovaným realitným maklérom,“ uzatvára Kočuta.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM