JAB Rôzne

Rarita v meste. Centrum oživí lavička, ktorá upúta pozornosť: Bude rozprávať!

Centrum v Spišskej Novej Vsi oživí interaktívna lavička. Po Košiciach budú Spišiaci druhí, čo budú mať takúto raritu. Lavička je dielom dvoch mladíkov.

Ilustračný obrázok k článku Rarita v meste. Centrum oživí lavička, ktorá upúta pozornosť: Bude rozprávať!
Zdroj: Dnes24.sk

Autormi tejto lavičky sú Ľubomír Kopčák (27) a Jakub Pišek (29) obaja sú už bývalí študenti Technickej univerzity v Košiciach. Pýtali sme sa Ľubomíra ako to vlastne celé vzniklo?

„Začalo sa to tým, že som dostal vlani zadanie diplomovej práce spraviť interaktívnu lavičku,“ prezradil Ľubo. ,,Jakub vymyslel celý ten mechanizmus vo vnútri ja som dizajnér, takže tvar lavičky bola moja parketa.“Košická lavička bola osadená minulý rok. Tvarom pripomína kvet. Rozpráva približne sedem hodín. Ráno si môžu deti vypočuť rozprávky, neskôr lavička rozpráva príbehy pre mládež a dospelých. Všetky príbehy sú špeciálne napísané pre túto lavičku.

Ako nám vysvetlil Ľubo v lavičke sú zabudované senzory, ktoré reagujú na pohyb, alebo chvenie. Lavička je z dizajn betónu v kombinácií s drevom. ,,Dôležitý je aj tvar a umiestnenie lavičky, vzhľadom na rušivosť prostredia. Lavička nemôže byť v hluku ani blízko pri vode, aby sme ju počuli,“ vysvetlil. Zvuk je zabudovaný tak, aby smeroval k hlave poslucháča. Dizajn lavičky sa dá prispôsobiť tak, aby bol poslucháč čo najmenej rušený.

Podľa slov hovorkyne mesta Edity Sýkorovej je všetko v prípravnej fáze. Takže, aký tvar bude mať naša lavička a čo bude “rečovac“ nevieme. Necháme sa prekvapiť.

Foto: Ľubomír Kopčák

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM