Správy

Prvý slepecký šlabikár či bridlicová tabuľka: Toto a iné skvosty si môžete pozrieť v Levoči

Aj v 50-tych rokoch minulého storočia využívali žiaci v škole rôzne pomôcky. Ako vyzeral v tých dobách školský zvonec, či pomôcky pre nevidiacich žiakov môžete obdivovať v susednej Levoči.

Ilustračný obrázok k článku Prvý slepecký šlabikár či bridlicová tabuľka: Toto a iné skvosty si môžete pozrieť v Levoči
Zdroj: TASR

Prvý slepecký šlabikár pre slovenských nevidiacich žiakov, školskú lavicu z 50. rokov 20.storočia, bridlicové tabuľky či tradičný školský zvonec si budú môcť pozrieť návštevníci Múzea špeciálneho školstva v Levoči. Prvá tohtoročná autorská výstava má názov Škola v retrospektíve a predstaví storočie vyučovania.

„Návštevník so zdravotným postihnutím bude mať možnosť porovnať súčasné vyučovacie pomôcky, s ktorými sa bežne stretáva v procese vyučovania, s pomôckami z minulého storočia. Naopak, zdravý návštevník sa oboznámi s vyučovaním v špeciálnej škole a príde do kontaktu s pomôckami, ktoré sa v týchto školách používali, prípadne používajú," uviedla kurátorka výstavy Michaela Kočišová.

Časový interval výstavy je vymedzený na prierez 20. storočím až po súčasnosť. Vernisáž sa uskutoční vo výstavných priestoroch múzea na Námestí Majstra Pavla v Levoči. Výstava návštevníkom priblíži vývoj špeciálnych škôl, školskej triedy a učebných pomôcok na Slovensku a tiež ich oboznámi so vznikom a spôsobom využitia jednotlivých predmetov aj špeciálnych pomôcok.

Podľa slov kurátorky je určená všetkým návštevníkom bez rozdielu veku, vždy s prispôsobeným výkladom lektora a pracovným materiálom.,, Obohatená je o autentické zbierkové predmety z fondu Múzea špeciálneho školstva v Levoči, Podtatranského múzea v Poprade, Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi a tiež o učebné pomôcky z Gymnázia J. Francisciho Rimavského a Spojenej školy internátnej v Levoči," vymenovala Kočišová s tým, že návštevníci majú možnosť výstavu navštíviť do 3. Júla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM