Rôzne

Prvý júnový víkend bude patriť parkom a záhradám: Čo je pripravené v Spišskej a okolí?

Aj tento rok sa Spišská zapojí do medzinárodnej akcie Víkend otvorených parkov a záhrad. Sledujte, čo sa chystá v našom meste a v okolí.

Ilustračný obrázok k článku Prvý júnový víkend bude patriť parkom a záhradám: Čo je pripravené v Spišskej a okolí?
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý júnový víkend bude na Slovensku znovu patriť parkom a záhradám či iným zaujímavým zeleným a historicky hodnotným lokalitám. Medzi zapojenými lokalitami, kde na návštevníkov bude čakať zaujímavá ponuka, nebudú ani tento rok chýbať pozoruhodné parky, záhrady a areály v Spišskej Novej Vsi a jej okolí. Hoci podujatie, ako i názov naznačuje, vrcholí cez víkend 2. – 3. júna 2018, pestrý program pre malých aj veľkých je v Spišskej Novej Vsi a okolí pripravený už od pondelka 28. mája.

Koncert aj prehliadky

Tento rok odštartuje Spišská Nová Ves tvorivými dielňami realizovanými v Záhrade umenia so zameraním na prírodu a geometrizmus v obraze – tie budú trvať od pondelka do štvrtku. Galéria umelcov Spiša pokračuje v stredu koncertom brazílskeho kvarteta Sambaqui, ktoré k nám zavíta z partnerského mesta Joinville.

V piatok budete môcť zažiť gotiku na dotyk, konkrétne prehliadkou stálej expozície Terra Gothica, spojenou s unikátnou tvorivou dielňou zameranou na gotické oblečenie, módne navrhovanie a jednoduchú výrobu gotických šiat z textílií a papiera.

Keďže je tento deň zároveň Medzinárodným dňom detí, táto aktivita je obzvlášť vhodná pre školské kolektívy, či rodiny s deťmi. Galéria umelcov Spiša zavŕši svoju ponuku nedeľou, kedy za symbolické vstupné 0,10 € si môžu návštevníci pozrieť nielen Záhradu umenia, ale aj ostatné stále expozície a aktuálne prebiehajúce výstavy.

Program priamo v centre

Centrom diania v meste je odjakživa park na Radničnom námestí. Námestie, meštianske domy a ich dufarty môžete lepšie spoznať v piatok 1. júna vďaka komentovanej tematickej prehliadke zameranej na obdobie gotiky. Námestím vás zdarma v dobovom kostýme prevedie historik a skúsený sprievodca Miroslav Števík z Múzea Spiša.

Tí, ktorí budú mať záujem pozrieť si mestský park, šošovkovité námestie i mesto a jeho okolie z vtáčej perspektívy, môžu využiť bezplatné výstupy do najvyššej kostolnej veže Slovenska v piatok večer, v sobotu a nedeľu.

V nedeľu 3. júna si v parku na námestí prídu na svoje najmä deti. Bábkové divadlo spod Spišského hradu sem v rámci zábavného popoludnia prinesie dobrú náladu so svojimi čarovnými bábkami.

Deň otvorených dverí

Na spišskonovoveskom Židovskom cintoríne, ktorý je poslednou zachovanou pamiatkou židovskej kultúry v Spišskej Novej Vsi a súčasťou Slovenskej cesty židovského kultúrneho dedičstva, bude prebiehať Deň otvorených dverí. V piatok 1. júna všetkých záujemcov cintorínom zdarma prevedú študenti dejepisného krúžku tunajšieho Gymnázia na Školskej ulici 7, ktoré sa v ostatných rokoch významne podieľalo na obnove tejto pamiatky a jej znovu sprístupnení širokej verejnosti

Historický Madaras park ožije v piatok v rámci podujatia Dňa detí v ZOO, kde v spolupráci s Centrom voľného času Adam budú pre deti pripravené súťaže a hry počas celého dňa. V nedeľu čaká na deti V ZOO rozprávka – príbeh čerta a Káče sa bude odohrávať v drevenej maringotke. Popri návšteve zoo je možné počas víkendu 2. –3. júna navštíviť v Madaras parku aj susedný lanový park Monkeyland, kde na všetkých adrenalínu chtivých čaká akcia1 + 1 zdarma.

Milovníci histórie si na svoje prídu aj v blízkych Markušovciach, kde si pre nich Múzeum Spiša pripravilo cez víkend prehliadku historického francúzskeho parku s možnosťou navštíviť v tomto areáli iexpozíciu historického nábytku v Máriássyovskom kaštieli.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM