Správy

Prvé ekologické sídlisko v Spišskej: Vsadí sa aj na permakultúru a aha ako postavia byty!

Prvé ekologické sídlisko v Spišskej Novej Vsi má vyrásť na zanedbanej ploche nedostavaného mäsokombinátu. Okrem toho, že sa na sídlisku vysadia úplne nové rastliny a stromy, plánuje sa vybudovať približne až 300 nových bytov.

Ilustračný obrázok k článku Prvé ekologické sídlisko v Spišskej: Vsadí sa aj na permakultúru a aha ako postavia byty!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako sme vás nedávno informovali Spišská Nová Ves bude mať prvé ekologické sídlisko na Slovensku, a to v prípade, že sa podarí zrealizovať projekt, pre ktorý poslanci Mestského zastupiteľstva zmenili územný plán. „Ide o dlhší projekt, mal by trvať až desať rokov. Chátrajúcu lokalitu, kde bola hnedá zóna a ešte za socializmu tam postavili mäsokombinát, ktorý nikdy nebol využívaný, chce nový majiteľ premeniť na sídlisko. My tento projekt považujeme za reálny a podporujeme ho,“ uviedol primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Sídlisko by malo byť situované neďaleko centra mesta, približne kilometer od námestia. Investícia, v rámci ktorej sa plánuje vybudovať asi 300 cenovo dostupných bytov s kompletnou občianskou vybavenosťou, bude na úrovni asi 30 miliónov eur.

„Išlo by o také satelitné sídlisko, ekologické. V maximálnej miere sa tam bude využívať solárna energia s využitím prvkov takzvanej permakultúry, všetky plochy budú zazelenené a domy postavené tak, aby v nich boli čo najnižšie náklady na vykurovanie. Plánuje sa tam výsadba úplne iných rastlín a stromov, je to nová myšlienka, nie je ešte dopracovaná presne do detailov, ale malo by to byť sídlisko, ktoré bude spĺňať najprísnejšie ekologické kritériá, ktoré u nás ešte uplatnené neboli,“ objasnil Volný.

Investor, ktorým je spoločnosť Spiš Invest chce podľa neho začať s výstavbou prvých bytov ešte tento rok, podľa záujmu potom bude v projekte pokračovať. Na realizáciu zámeru má k dispozícii šesťhektárový pozemok v lokalite zvanej Stojan. „Do Spišskej Novej Vsi veľa ľudí dochádza za prácou, tak budú mať možnosť sa sem aj presťahovať. Niektoré z bytov budú na predaj, iné nájomné,“ uzavrel primátor.

V Spišskej Novej Vsi chcú postaviť ekosídlisko, takto má vyzerať!
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM