Správy

Provinčný dom je opäť otvorený: FOTO, ako vyzerá po komplexnej rekonštrukcii

Provinčný dom v Spišskej po veľkej obnove opäť otvorili. Rekonštrukcia vyšla na viac ako 2 milióny. Pozrite si, ako po rozsiahlych prácach vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Provinčný dom je opäť otvorený: FOTO, ako vyzerá po komplexnej rekonštrukcii
Zdroj: TASR

Provinčný dom ako sídlo Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi bol od júla 2015 zatvorený pre verejnosť z dôvodu komplexnej rekonštrukcie. Tú ukončili v júni tohto roka a jeho vynovené priestory budú od dnešného dňa sprístupnené aj verejnosti. „Projekt v celkovej výške viac ako 2 433 031 eur bol spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 %, vo výške 10 % zo štátneho rozpočtu SR a z finančných prostriedkov Košického samosprávneho kraja," informovala riaditeľka múzea Zuzana Krempaská.

Čítajte tiež: V centre Spišskej zažijeme zaujímavosť: Známa kapela u nás ide nakrúcať klip

Rekonštrukciou a modernizáciou získal zriaďovateľ múzea, ktorým je Košický samosprávny kraj, polyfunkčný a revitalizovaný objekt. Rekonštrukcia zahŕňala obnovu predného traktu, vrátane stavby podkrovia a výmeny strešného plášťa celého objektu. Vytvorili sa aj priestory na prednášky či študovne. Debarierizáciou a inštalovaním výťahu sa umožnil prístup imobilným návštevníkom do všetkých poschodí budovy. Vymenila sa aj strecha, vybudovala sa nová plynová kotolňa a pribudla i nová elektroinštalácia.

Zdroj: TASR

„Upravené bolo aj podkrovie, ktoré bolo dovtedy neobývané. Administratíva múzea je umiestnená v týchto priestoroch a je určená pre 20 pracovníkov,“ priblížila Krempaská. Na prízemí bol obnovený i historický prejazd, v súčasnosti nový vstup do múzea z Levočskej ulice.

Provinčný dom patrí podľa historika múzea Miroslava Števíka medzi najhodnotnejšie svetské stavby v meste. Významné je priečelie budovy, v ktorom sa nachádza šesť zobrazení. Tie symbolizujú zásady, ktorými by sa mali riadiť funkcionári počas výkonu svojich funkcií. „Provinčný dom bol po stáročia radnicou až do roku 1775. V tom roku sa provincia 16 spišských miest rozhodla zaobstarať si provinčný dom,“ priblížil Števík.

Dôležitým medzníkom v jeho histórii sa stal 6. január 1777, v časoch panovania kráľovnej Márie Terézie, keď sa po rozsiahlej rekonštrukcii uskutočnilo jeho slávnostné otvorenie. Spišská Nová Ves tvorila v tom čase významné administratívne centrum Spiša, keď pod jej správu podliehala takmer štvrtina jeho územia.

Zdroj: TASR

Sprístupnenie zrekonštruovaného objektu sa deje v čase, keď si Múzeum Spiša pripomína 65. výročie svojho vzniku. Výstava Provinčný dom – história, architektúra, múzeum, ktorú múzeum pripravilo v zrekonštruovaných priestoroch, približuje návštevníkom tri tematické okruhy. Prvý z nich je zameraný na Provinčný dom ako sídlo správy provincie. Druhý predstavuje vývin správy provincie a najvýznamnejšie historické medzníky jej existencie.

Čítajte tiež: Zaujímavý festival pod Spišským hradom: Hudba, súťaže a dobrá nálada!

Tretí okruh približuje hospodársky a spoločenský vývin sídiel, ktoré boli súčasťou provincie. Na výstave je prezentovaný výber najcennejších zbierok, ktoré súvisia s dejinami provincie z rokov 1774 – 1876. Verejnosť si bude môcť vynovené priestory Provinčného domu v Spišskej Novej Vsi pozrieť od štvrtka 22. septembra, keď ich otvorí prednáška Dvorné dialógy, ktorá bude zameraná na históriu budovy so začiatkom o 16.00 hod.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Provinčný dom v Spišskej: Takto vyzerá po veľkej obnove
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM