JAB Rôzne

Pri Spišskej otvorili slovenský unikát: Deti majú kontajnerovú škôlku

Školský rok odštartoval nielen pre školákov a študentov. Začal aj pre tých najmenších. V obci Hrabušice slávnostne otvorili kontajnerovú škôlku. Tá je zatiaľ prvá a jediná na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Pri Spišskej otvorili slovenský unikát: Deti majú kontajnerovú škôlku
Foto: Jana Buvalová

Nahradiť nevyhovujúcu budovu s nízkou kapacitou sa rozhodla starostka obce Jana Skokanová za podpory Úradu vlády SR. Škôlka má štyri triedy a kapacita sa zvýši zo súčasných 58 detí na 86. „Táto modelová škôlka je naozaj prvou modelovou škôlkou na Slovensku a budú sem chodiť všetky deti bez rozdielu rasy,“ vyjadrila sa starostka.

Vďaka novým priestorom materskej škôlky ju budú môcť navštevovať už 2,5-ročné deti, čo doteraz možné nebolo. Aj napriek zvýšeniu kapacity materskej školy je to len dočasné riešenie. „Možno na tri alebo štyri roky určite a ak bude treba, tak budeme nadstavovať, a to je výhoda kontajnerov,“ dodala starostka. Náklady na výstavbu novej kontajnerovej materskej školy v Hrabušiciach predstavujú 229 000 eur, z toho 118 000 poskytol obci úrad vlády. Na zvyšok si musela obec zobrať úver.

Slávnostného otvorenia kontajnerovej škôlky sa zúčastnil aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. Spýtali sme ho či škôlok kontajnerového typu bude na Slovensku pribúdať. „V rokoch 2016 až 2020 sme dostali podporu európskej komisie vo výške 316 miliónov eur. Tieto peniaze chceme využiť na to, aby sme postavili čo najviac materských škôl na Slovensku,“ povedal Pollák. „Odhadujeme, že postavíme okolo 150 kontajnerových škôlok v oblastiach kde je vyššia koncentrácia rómov,“ uzavrel splnomocnenec vlády pre rómsku komunitu. .

Prvá kontajnerová škôlka na Slovensku
10
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM