JAB Rôzne Rôzne

Prežil bombardovanie mesta aj obe svetové vojny: Toto je on, najstarší strom v Spišskej

Keby tak vedel rozprávať, dozvedeli by sme sa iste mnoho zaujímavého. Strom v Spišskej Novej Vsi, ktorému patrí titul najstarší v našom meste stojí na svojom mieste, viac než sto rokov. Viete, ktorý to je?

Ilustračný obrázok k článku Prežil bombardovanie mesta aj obe svetové vojny: Toto je on, najstarší strom v Spišskej
Zdroj: Dnes24.sk

Najstarší strom v Spišskej Novej Vsi sa nachádza symbolicky v areáli najstaršieho gymnázia na východnom Slovensku. Za budovou oranžového gymnázia nájdeme viacero stromov, ale tento je predsa výnimočný. Je to lipa malolistá a jej vek sa odhaduje na viac ako 120 rokov. Pre náš portál to potvrdilo vedenie samotného gymnázia.

Presný vek takéhoto stromu sa však určuje ťažko, možné je to len na základe historických fotografií. Tak či tak, už aj laik, keď zbadá ten mohutný kmeň vie, že tento strom je iný, ako ostatné v Spišskej.

Z histórie gymnázia sa dozvedáme, že školským predmetom bolo aj záhradníctvo a včelárstvo a preto bola vybudovaná školská záhrada. K vyučovaniu tohto predmetu došlo v roku 1892, kedy ministerstvo výučby a kultu dalo škole financie k ohradeniu záhrady. Predpokladá sa , že vtedy bola v záhrade slávnostne posadená lipa, ktorá je tam dodnes.

Levočský maliar Viliam Forberger v roku 1895 vytvoril olejomaľbu školu so záhradou, kde vidno pomerne bohatú výsadbu stromov medzi nimi aj lipu. Obraz sa dnes nachádza v riaditeľni školy.

Na záver ešte pripájame krátku minútovku histórie. Čo všetko si môže táto lipa? Vyberáme niektoré dôležité udalosti, ktoré sa priamo i nepriamo dotýkali nášho mesta:

  • 1864: Mesto vybudovalo mestskú elektráreň
  • 1914: Začala prvá svetová vojna
  • 1919: V Spišskej Novej Vsi vyšlo prvé číslo slovenských novín na Spiši
  • marec 1939: Bombardovanie mesta maďarským letectvom pred vypuknutím druhej svetovej vojny
  • august 1939: Z vojenského letiska v Spišskej Novej Vsi odlietavali lietadlá pri nemeckom vojenskom útoku na Poľsko
  • január 1945: Spišskú Novú Ves, po niekoľko dňovej delostreleckej prestrelke, obsadila Sovietska armáda a vyhnala nemecké jednotky
  • 1989: Nežná revolúcia
Najstarší strom v Spišskej stojí v areáli gymnázia
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM