Rôzne

Praha zažije kúsok Spišskej: Sledujte, čo sa v českej metropole bude diať

Naše mesto sa môže popýšiť kultúrnymi, historickými i ďalšími pozoruhodnosťami a čoskoro sa o nich dozvedia aj v stovežatej Prahe.

Ilustračný obrázok k článku Praha zažije kúsok Spišskej: Sledujte, čo sa v českej metropole bude diať
Zdroj: TASR

Stredný Spiš sa predstaví v Slovenskom dome v Prahe. Spišská Nová Ves pripravila 19. a 20. októbra dvojdňovú prezentáciu mesta a jeho okolia s názvom Raj na dosah. Spišiaci predstavia kultúrne, historické a ďalšie pozoruhodnosti mesta Spišská Nová Ves a jedinečnosť Národného parku Slovenský raj.

Nultý ročník

„Koniec októbra sme si ako termín nevybrali náhodne. Je to týždeň pred najväčším sviatkom Českej republiky. Aj takto si chceme pripomenúť vzájomnosť a spoločnú históriu našich národov,“ uviedol primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný. Zámerom Spišiakov je vytvoriť tradičné dni, počas ktorých by sa v Slovenskom dome na Soukenickej ulici v Prahe predstavil región Spišu. Nultý ročník tohto prezentačného podujatia je venovaný najmä národnému parku a histórii mesta.

Prírodné krásy

Prírodné krásy predstaví riaditeľ Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil, a to vo štvrtok 20. októbra o 16.00 h. Novinkou tohtoročnej letnej sezóny bolo splavovanie Hornádu. Vodáci po rokoch mohli opäť splaviť 11,75 km dlhú vodnú cestu z Hrabušíc do Čingova. Okrem toho sa pre turistov po 40 rokoch sprístupnila roklina v Kyseli. Jej krásy zničil v 70. rokoch požiar, odvtedy bola verejnosti neprístupná. „Je to prekrásny kút Slovenského raja, ktorý posledných 40 rokov vytvárala len príroda sama. Pre nás je podstatné ukázať ľuďom pravú divočinu aspoň krátky čas v roku bez toho, aby došlo k jej poškodeniu,“ povedal Dražil.

Z histórie mesta

So Spišiakmi sa do Prahy vráti aj rodina Milana Rastislava Štefánika. V Spišskej Novej Vsi dlhé roky pôsobil jeho brat Ladislav a svoj život tu dožila aj ich matka Albertína Štefániková. Podrobnosti ich života na Spiši priblíži v stredu večer Ružena Kormošová. Tejto prednáške bude predchádzať prezentácia mesta Spišská Nová Ves. Okrem histórie a prírody môžu Pražania zažiť kus spišskej kultúry v podobe Ľudovej hudby Romana Barabasa, prezentovať sa bude aj Spišský literárny klub, ktorý oslavuje tento rok 35. výročie svojho založenia.

„Spiš má čo ukázať, našim cieľom je priblížiť obyvateľom českej metropoly krásy nášho regiónu. V budúcnosti chceme spolupracovať na týchto dňoch s inými spišskými mestami. Zároveň chceme dopriať našim rodákom možnosť dozvedieť sa o novinkách zo Spiša priamo z prvej ruky. Samozrejme, že hlavným motívom prezentácie je to, aby Pražania prišli k nám do Spišskej Novej Vsi a Slovenského raja a zažili krásu regiónu naživo,“ uzavrel primátor Volný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM