JAB Rôzne

Práca je jej koníčkom: Rozhovor s lekárkou, čo zasvätila život novoveským bábätkám

Doktorka Oľga Pirochová má za sebou 36-ročnú prax v spišskonovoveskej nemocnici. Neonatologička sa stará o tých úplne najmenších a to doslova. Najmenšie bábätko vážilo 1500 gramov.

Ilustračný obrázok k článku Práca je jej koníčkom: Rozhovor s lekárkou, čo zasvätila život novoveským bábätkám
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk

Prečo práve medicína? Pochádzate z lekárskej rodiny?

Pochádzam zo Žiliny. V rodine sme lekára nemali. Od malička som inklinovala ku deťom. Chcela som byť učiteľka v materskej škôlke, keďže moja mama bola učiteľka rezolútne to zamietla. Mama ma nasmerovala vlastne k medicíne za čo som jej vďačná. Práve kvôli láske k deťom som si vybrala pediatriu. Vyštudovala som v Bratislave pediatriu a neskôr mi učarovala neonatológia.

Ako sa Žilinčanka študujúca v Bratislave ocitla v Spišskej?

Manžel študoval v Žiline a tam sme sa aj zoznámili. Konkrétne na plavárni. Po skončení štúdia sme sa zobrali a prišli sme do Spišskej Novej Vsi.

Ako si spomínate na svoje začiatky na východe?

Ako začínajúca lekárka som pracovala dva roky v Kežmarku. Rada si spomínam na primára Jakubičku, ktorý mal na starosti malé oddelenie nedonosených detí. Zobral ma tam, čo bola pre mňa veľká pocta, lebo nikoho na toto oddelenie nepúšťal. Vtedy som si povedala, že aj ja to budem raz robiť. V roku 1978 som nastúpila do nemocnice v Spišskej Novej Vsi na detské oddelenie. Od roku 1990 pracujem ako neonatologička na jednotke intenzívnej starostlivosti novorodencov.

Čím sa presne zaoberá neonatológia?

Neonatológia je špecializácia pediatrie. V skratke je to náuka o chorobách a ošetrovaní zdravých aj chorých novorodencov, ako aj nedonosených detí.

Keďže sme pri tých najmenších a minulý týždeň bol svetový týždeň dojčenia, aké máte skúseností s dojčením bábätiek?

Dojčenie preferujeme u každej matky materské mlieko je nenahraditeľnou tekutinou. Ešte sa nikomu nepodarilo vyrobiť identickú tekutinu. Materské mlieko je najzdravšie čo sa týka výživy a kalorickej hodnoty. Niekedy je problém u matiek prvorodičiek s dojčením. Hlavne, keď sú po cisárskom reze, alebo dieťatko je choré. Vtedy môže laktácia nabehnúť neskôr. V takýchto prípadoch nastupujú naše sestričky špecialistky a učia mamičky ako dojčiť. Práve teraz máme na oddelení dva rôzne prípady. Nedonosený chlapček, ktorému však papať chutí a problém s dojčením nie je. Naopak máme donosené dievčatko, ktoré má infekciu a dojčiť sa nechce, ale všetko záleží na matke.

Takže dojčenie nie je také jednoduché a automatické, ako si mnohí myslia?

Každá mamička je po pôrode precitlivená a plačlivá hlavne, keď má dieťatko nejaký problém. Nie každej to hneď ide a preto sme tu my, ale mamička musí spolupracovať.

Čo by ste poradili mamičkám, ktoré majú s dojčením problémy?

Vždy rozprávam mamičkám, že materské mlieko má cenu zlata. Veľkú úlohu zohráva aj psychika a to, že mamička to musí chcieť. Rada spomínam na jednu mamičku a dávam ju aj za príklad ostatným. Bola po cisárskom reze a mesiac sa trápila kým začala kojiť. Jednoducho povedala, že bude kojiť aj keď budú z neba traktory padať. Nakoniec to dokázala a dojčila tri roky.

Čo vás pri tejto práci teší?

Pri týchto deťoch sa nedá zostarnúť, lebo tie deti vás stále držia v takom entuziazme a radosti z práce. Stáva sa, že sa nám po roku, alebo aj po dlhšej dobe príde ukázať mamička s bývalým nedonoseným bábätkom. To dieťa je zdravé a šikovné a tento pocit nám dodáva chuť do života aj do práce. Naša práca má veľký význam veď deti sú naša budúcnosť. Vyžadujú si maximálnu starostlivosť. Najradšej sme keď detičky odchádzajú zdravé a matky spokojné.

Vravíte, že vaša práca vás teší je však aj niečo s čím nie ste spokojná?

Čo sa týka práce s tou som maximálne spokojná. Moja práca je zároveň aj mojím koníčkom a snáď aj poslaním. Čo mi chýba na našom oddelení sú technické prístroje. Naša práca úzko súvisí s technikou. Bez špičkových prístrojov to nejde. No získať také prístroje je niekedy pracná cesta. Mení sa vedenie, mení sa manažment a každý má inú predstavu. Uvítala by som flexibilnejšie plánovanie, aby zmeny nevplývali negatívne na oddelenia. Kvalitná robota sa nedá robiť na kolene. Nedajbože neskoro niečo zbadáte, alebo neodhadnete a to dieťa môžete stratiť a to nemôžeme dopustiť.

Aký pohľad máte ako lekárka s dlhoročnou praxou na stav zdravotníctva na Slovensku?

Už dlhé roky žijem na východnom Slovensku a mám pocit, že sme akosi v ústraní. Celé zdravotníctvo na Slovensku má problémy. Mám pocit, že mnohé pracoviská sú u nás hladné po kvalitných prístrojoch. Ekonomickú sféru však nevieme ovplyvniť. My len bojujeme za tie deti.

Aké detičky máte na oddelení?

Sú to novorodenci od 1500 gramov. Máme aj zrelých novorodencov, ktorí majú rôzne infekcie, žltačku či vrodené vývojové chyby.

Aj napriek tomu, že tu máte choré bábätká máte nejaký pekný zážitok?

Pekných zážitkov mám za tie roky veľa. Mamičky nám posielajú narodeninové fotky svojich už zdravých detí. Pamätám si chlapčeka, ktorý mal ťažkú infekciu. Mamička s nami úžasne spolupracovala a spolu sme to zvládli. Dnes ide ten chlapec do školy a všetko je v poriadku. Dokonca sme už dostali aj maturitné oznámenia. To lekára veľmi poteší. Mám radosť z tejto práce.

Detičky na jednotke intenzívnej starostlivosti v Spišskej Novej Vsi
4
Galéria
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM