JAB Kultúra

Pozor, nech vám neujdú: Novovešťania, takéto parádne akcie nás tento týždeň čakajú

Pozrite si ich radšej vopred, nech vám neujdú. Prinášame vám redakčný výber najlákavejších podujatí, ktoré nás tento týždeň čakajú v našom meste a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Pozor, nech vám neujdú: Novovešťania, takéto parádne akcie nás tento týždeň čakajú
Zdroj: Dnes24.sk

Chlieb s maslom

25. septembra 2017 o 19:00, Dom kultúry Mier

Nádherný príbeh o živote troch pánov a ich „životných žien“. Do jedného bytu, kde žijú ako spolubývajúci herec s architektom, má prísť na oslavu manžel s manželkou. Normálna situácia by bola, pokiaľ by sa ten herec nezamiloval do manželky a ten manžel sa pred príchodom na oslavu s touto svojou manželkou nerozišiel. Zrazu je tu jeden nenormálny prepletenec vzťahov, čomu kraľuje, samozrejme, žena. Geniálna súčasná komédia, ktorá bola uvádzaná na vyše ako sto divadelných scénach. Účinkujú: Martin Mňahončák, Branislav Deák, Juraj Loj, Dominika Žiaranová.

Svetový deň cestovného ruchu

27. septembra 2017

V strede pracovného týždňa si budete môcť v našom meste v rámci Svetového dňa cestovného ruchu vychutnať niekoľko podujatí. Pripravené sú bezplatné výstupy na najvyššiu kostolnú vežu Slovenska. Do Galérie umelcov Spiša za dostanete počas celého dňa za symbolických 10 centov. Zákutiami historického centra mesta vás prevedú ako sprievodcovia študenti Hotelovej akadémie a tešiť sa môžete aj na bezplatnú prehliadku Evanjelického kostola s výkladom. V netradičnom čase od 17:00 bude otvorené aj Múzeum Spiša v ktorom čaká na návštevníkov nočná prehliadka spojená s reprízou filmu Slávne dejiny provincie XVI spišských miest.

Mesiac a magnólie

27.septembra 2017 o 19:00, divadlo Kontra

Brilantnú komédiu o zákulisí vzniku “Odviate vetrom”, najslávnejšieho filmu všetkých čias vám predvedú v stredu večer herci divadla Kontra. Čo si počať, ak čas neúprosne beží a scenárista nečítal predlohu? Legendárny hollywoodsky producent David O. Selznick zamyká režiséra a scenáristu vo svojej kancelárii a prinúti ich k nadľudskému výkon. Výborné obsadenie, duchaplný humor, briskné dialógy, závratné tempo a neskutočná zábava.

Storočie podľa Márie

27.septembra 2017 o 19:00, Spišské divadlo

Monodráma Jána Jendrichovského vznikla na motívy spomienok jeho starej mamy Márie Repkovej z Novej Ľubovne. Jej život pripomína hrubú pútavú knihu, v ktorej sa dá čítať. Jej kapitoly sú naplnené láskou, bolesťou, múdrosťou, humorom a najmä silnou vierou. Jendrichovský pred divákom citlivo rozkladá osud človeka a krajiny, ktorá ho zrodila. Je to Orbis pictus – maľovaný goralským temperamentom a folklórom. Premiéru s názvom Storočie podľa Márie si môžete pozrieť v štúdiu Spišského divadla.

Koncert v galérii

27.septembra 2017 o 19:00, Galéria umelcov Spiša

Vystúpenie speváckeho telesa k 30. výročiu galérie s novým hudobným programom – duchovnými spevmi štyroch náboženstiev: židovské, rusko-grécko pravoslávne a rímsko-katolícke. Koncert je symbolickým obrazom jednoty sveta aj napriek rozmanitosti, hoci aj tej náboženskej. V rámci Letného hudobného festivalu HevHetia.

Deň mobility

28. septembra 2017 od 10:00, priestranstvo pri Redute

V rámci Európskeho týždňa mobility je pripravená v našom meste zaujímavá akcia, ktorá bola kvôli nepriaznivému počasiu posunutá o týždeň. Pripravený bude program aj prehliadka retro autobusov. Na deti čakajú atraktívne, interaktívne aktivity a súťaže ako aj rôzne zábavné atrakcie – nafukovadlá, maľovanie na tvár, tematické tvorivé dielne, maskoti či ukážky záchranných zložiek. Popoludňajší program bude spestrený vystúpením country-folkovej skupiny Montana a striedať ju bude obľúbený ujo Ľubo, ktorý pre menšie deti pripraví minidisko a rozprávku.

Výstava ovocia a zeleniny

28. septembra 2017 od 10:00, v priestoroch Uzlového klubu železničiarov

Počas niekoľkých dní si budete môcť v Spišskej Novej Vsi pozrieť aj zaujímavú výstavu ovocia a zeleniny, ktorá sa bude konať v priestoroch Uzlového klubu železničiarov na ulici Odborárov. Záhradkári predvedú svoje úspechy od štvrtka 28. septembra až do soboty 30. septembra do dvanástej hodiny.

Gotika na dotyk

29. septembra 2017

V rámci Svetového dňa cestovného ruchu si môžete v Spišskej užiť viacero zaujímavých podujatí aj v piatok. V Galérii umelcov Spiša bude pripravená od desiatej hodiny kreatívna tvorivá dielňa v priestoroch stálej expozície Terra Gothica, spojená s komentovanou prehliadkou. Námestím vás o 17:30 v dobovom oblečení prevedie historik a skúsený sprievodca Miroslav Števík. A večer o 19:00 hod si môžete vychutnať večerný výstup do kostolnej veže vo svetle sviečok so zaujímavým výkladom.

Tanečná škola na Spiši

29. septembra 2017 o 19:00, Kultúrny dom Smižany

Spišské osvetové stredisko aj tohto roku pokračuje úspešným projektom Tanečnými školami na Spiši – výučbou tancov. Prvá tanečná škola sa uskutoční v piatok podvečer v Kultúrnom dome v Smižanoch. Záujemcovia a tancachtiví sa naučia tancovať tance Polku z Raslavíc a Čardáš zo Zvolenskej Slatiny. Lektormi budú Alfréd Lincke s partnerkou Martinou Kupcovou. Do taktu bude hrať ľudová hudba Dominika Václava zo Spišskej Belej.

Šarkania show

30. septembra 2017 od 13:00, Košiarny briežok

Posledný septembrový deň centrum voľného času Adam organizuje pravidelnú akciu s názvom Šarkania show, tentokrát na Košiarnom briežku. Ľudia si môžu priniesť akékoľvek šarkany no porota ohodnotí iba vlastnoručne vyrobené a upravené šarkany, kúpené sa hodnotiť nebudú, ale môžu si prísť zalietať. Súťažiť sa bude v niekoľkých kategóriách a pripravené sú aj rôzne sprievodné aktivity.

Jánošík alebo pravda je len jedna

30. septembra 2017 od 19:00, Spišské divadlo

Mýtus. Legenda. Symbol cti, odvahy a statočnosti, stelesnenie odporu. Ikona nášho folklóru. Bohatým bral, chudobným dával. Toto všetko o Jánošíkovi vieme. Aký bol ale naozaj? Bol to skutočne hrdina, či len obyčajný zbojník? Na všetky tieto otázky vám dá odpoveď inscenácia Jánošík alebo Pravda je len jedna. Zároveň vám však položí aj ďalšiu otázku: Je pravda o Jánošíkovi skutočne iba jedna?

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM