Miroslav Pomajdík Správy

Poslanci opäť zasadnú: Rokovať sa bude o primátorovom plate aj balíčku úsporných opatrení

Vo štvrtok sa uskutoční 22. zasadnutie mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi. Poslanci budú rokovať o viacerých dôležitých veciach, ako je plat primátora mesta, voľba nového hlavného kontrolóra, či balíčku úsporných opatrení, ktoré počítajú aj so znížením počtu poslancov zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci opäť zasadnú: Rokovať sa bude o primátorovom plate aj balíčku úsporných opatrení
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok čaká na poslancov mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi náročný program. V hre sú viaceré významné opatrenia, ktoré by mestu ušetrili tisíce eur.

Primátorov plat

Mestskí poslanci budú rokovať aj o plate pre primátora Jána Volného, lebo do ich právomocí patria aj kompetencie na úpravu platu primátorovi mesta a jeho zástupkyni.

Primátorov plat sa za posledné obdobie každý rok znižoval. Návrh na zmrazenie platu vtedy prišiel od samotného Jána Volného, ktorý túto požiadavku predložil mestským poslancom. Terajší plat primátora je 3 723 eur. Nový návrh, ktorý bude vo štvrtok predložený mestským poslancom navrhuje upraviť plat primátora od 1.1 2014 na čiastku 3 812 eur.

Základný plat primátora mesta je stanovený ako súčin priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve (ktorá sa každoročne zvyšuje) a násobku určeného podľa počtu obyvateľov mesta a zákonom stanovená odmena (60 % zo zákonom max. určenej hranice 70 %).

Voľba hlavného kontrolóra

Mestské zastupiteľstvo prejedná aj voľbu hlavného kontrolóra mesta, lebo 30. júna 2014 na tomto poste končí Hyacinta Zozuľáková, ktorej uplynie funkčné obdobie. Nové voľby hlavného kontrolóra by sa mali konať 19. júna 2014 v zasadacej miestnosti Mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi.

Záujemcovia, ktorí sa chcú uchádzať o pozíciu hlavného kontrolóra v meste, musia svoju prihlášku zaslať buď poštou, alebo odovzdať osobne na Mestskom úrade do 4.6. 2014 do 16:30 hod. Všetky podrobnosti pre uchádzačov budú zverejnené na stránke mesta a úradnej tabuli.

Zníženie počtu poslancov zastupiteľstva

Dôležitým bodom, bude tiež návrh na zníženie poslancov Mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi. Predložený návrh počíta so znížením počtu poslancov na volebné obdobie 2014–2018 z terajších 19 na 15. Po novom by si obyvatelia volili sedem poslancov za volebný obvod mesta Sever a osem poslancov za volebný obvod Juh.

Hlavným argumentom na zníženie počtu poslancov je úspora verejných financií a zefektívnenie fungovania mestského zastupiteľstva. Znížením počtu poslancov, dôjde podľa predstaviteľov mesta k ušetreniu časti financií, ktoré inak mesto vypláca zvoleným poslancom. Podľa predkladaného návrhu, v roku 2013 išlo na odmeny 19 poslancov spolu 12 882 eur a v tomto roku je predpoklad na úrovni 11 000 eur. Pri znížení počtu poslancov na 15, predpokladá mesto, že na odmeny vynaloží v roku 2015 sumu 8 925 eur, čo činí ročnú úsporu približne 2 000 eur.

Ďalšie úsporné opatrenia

Mesto chce ušetriť financie aj znížením počtu stálych komisií pri Mestskom zastupiteľstve, z doterajších 12 na 5. Niektoré komisie navrhujú predstavitelia mesta zlúčiť a jednu úplne zrušiť. V návrhu sa počíta aj so znížením počtu členov jednotlivých komisií, z doterajší deviatich na sedem členov. Mesto tak odhaduje, že týmito novými opatreniami pri komisiách, ušetrí ročne vyše 3 000 eur.

Podobný scenár navrhujú uplatniť aj pri mestských výboroch, kde by jeden výbor mali po novom tvoriť traja členovia, oproti 11-tim súčasným. Mesto odhaduje, že ročne tak ušetrí ďalších vyše 3 000 eur.

V ostatných bodoch prerokujú poslanci návrh na likvidáciu spoločnosti Šport, ktorej spoluvlastníkmi je mesto Spišská Nová Ves a Lesy mesta Spišská Nová Ves a ktorá hospodárila so stratou vyše 146– tisíc eur, žiadosť o vydanie súhlasného stanoviska pre zriadenie elokovaného pracoviska súkromnej Základnej umeleckej školy v našom meste, či návrh 1. zmeny rozpočtu mesta Spišská Nová Ves v roku 2014.

Vypočujú si tiež právnu analýzu možností v projekte Rekonštrukcia a obnova zariadení sociálnej starostlivosti v Spišskej Novej Vsi – DD a ZOS a Záverečný účet mesta Spišská Nová Ves za 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM