Miroslav Pomajdík Správy

Pôrodnica v Spišskej sa pokúša o titul Baby friendly hospital: Chystá sa veľká rekonštrukcia!

Nedávno sme vás informovali o pôrodnici Nemocnice Spišská Nová Ves, ktorá sa v projekte Sprievodcu pôrodnicami, podľa expertného hodnotenia, umiestnila v rámci Slovenska na štvrtom mieste. V pôrodnickom oddelení sa chystá veľká rekonštrukcia a i ďalšie novinky, ktoré potešia budúce mamičky.

Ilustračný obrázok k článku Pôrodnica v Spišskej sa pokúša o titul Baby friendly hospital: Chystá sa veľká rekonštrukcia!
Zdroj: TASR

Nemocnica sa už dlhšiu dobu usiluje o získanie statusu ,,Baby friendly hospital”. Ide o program, ktorý v 10 krokoch formuluje najdôležitejšie postupy podpory dojčenia. Na čo sa v nich najviac dbá, nám povedal hovorca siete regionálnych nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ: „Ide o kvalitu psychoprofylak­tickej prípravy, včasné priloženie novorodeného dieťaťa k matke do pol hodiny po pôrode, zabezpečenie spoločnej hospitalizácie dieťaťa s matkou v systéme rooming-in, zabezpečenie vylúčeného dojčenia bez dokrmovania, výchovu a vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov v manažmente dojčenia a empatii.”

Ako ďalej doplnil, podstatné princípy iniciatívy optimálnej výživy novorodencov a dojčiat sú v novoveskej nemocnici uplatňované, no nutné je ich doladenie a harmonizácia so systémom ,,Baby friendly hospital”. Dôslednou realizáciou týchto krokov by sa na pôrodnicko-gynekologickom oddelení plne transformovali zastarané postupy „klasickej“ nemocničnej rutiny na nový typ zdravotnej starostlivosti o matku a novorodené dieťa vyššej kvality.

V nemocnici plánujú rekonštrukciu gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia s cieľom zvýšenia komfortu pre mamičky. Ako nám povedali, rozšírenie oddelenia je nutné najmä z kapacitných dôvodov. Odhadované finančné náklady sú vyše 300 000 eur a práce by sa mali spustiť už v máji a trvať by mali do júna 2014. Celkové ukončenie sa plánuje na júl tohto roka.

„Rekonštrukcia a rozšírenie sa bude týkať aj ambulantnej aj lôžkovej časti. Rozšíri sa kapacita oddelenia, pribudnú nové nadštandardné izby s kompletným vybavením pre mamičku a novorodené dieťa. Súčasne sa zvýši štandard na ostatných izbách. Plánujeme tiež zriadenie pooperačnej izby s monitoringom pacientiek po gynekologicko-pôrodníckych operáciách,” uzavrel Tomáš Kráľ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM