JAB Rôzne

Pohľad, aký sa v Spišskej len tak nenaskytne: Mnohým ožijú spomienky na spartakiádu

Malá Spartakiáda priamo na futbalovom štadióne v Spišskej Novej Vsi. Zdá sa vám to nemožné? Čítajte a presvedčte sa sami!

Ilustračný obrázok k článku Pohľad, aký sa v Spišskej len tak nenaskytne: Mnohým ožijú spomienky na spartakiádu
10
Galéria

Spartakiádu si pamätajú hlavne tí skôr narodení. Niekoľko stotisíc cvičencov a milióny divákov každých päť rokov zapĺňalo veľký Strahovský štadión v Prahe. Cvičenci rozdelení do rôznych kategórií, cvičili na hudbu a spolu tak vytvárali rôzne útvary. Najefektnejšími v tej dobe boli snáď vystúpenia vojakov, ktorí cvičili zvlášť. Posledná spartakiáda sa konala v roku 1985, no jednu malú onedlho budeme môcť vidieť aj v našom meste.

Nie na Strahove, ale na novoveskom futbalovom štadióne budeme môcť byť svedkami takej malej spartakiády. Ako pre náš portál prezradila hlavná autorka myšlienky aj choreografie pani učiteľka Petra Hybenová z MŠ Gorazdova, už dávnejšie sa aj s bývalou kolegyňou pohrávali s myšlienkou, spojiť deti do jedného celku a vytvoriť niečo zaujímavé.

„Keďže tento školský rok máme v škôlkach zameraný proti obezite, rozhodla som sa, že je správny čas aj na takú malú spartakiádu. Ide vlastne o hudobno – pohybovú zostavu, pri ktorej sa spojilo 230 detí a 13 pani učiteliek, takmer zo všetkých materských škôl z mesta,“ ozrejmila s tým, že nejde o klasickú spartakiádu, na ktorú sa niekedy muselo trénovať povinne.

„Ja si to obdobie nepamätám a bola by som nerada, aby to niekto bral ako prejav totalitného režimu. Mňa len fascinovala myšlienka, spojiť sa a spolu niečo vytvoriť. Dúfam, že nám tento nultý ročník vyjde a nabudúce sa nám takto podarí spojiť aspoň 500 detí," dodala.

Priateľstvo v pohybe – ako sa volá oficiálne projekt, bude môcť vidieť podľa jej slov aj verejnosť. Deti vystúpia na futbalovom štadióne 1. júna doobeda v rámci sviatku Dňa detí a takisto by mali so svojou zostavou vystúpiť aj pri otvorení mládežníckych olympijských hier, ktoré sa budú konať v Spišskej Novej Vsi 9. júna. O tom, že deti už poctivo cvičia a ide im to naozaj perfektne, sa môžete presvedčiť aj v našej galérii.

OBRAZOM: 230 škôlkárov zo Spišskej  nacvičuje parádnu zostavu
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM