JAB Rôzne

Pichľavá nádhera: Milan zo Smižian sa pestovaniu kaktusov venuje už pol storočie

Svoje hobby si našiel pred 50-timi rokmi a veru sa má čím pochváliť. Milanovi Štrauchovi zo Smižian učarovali kaktusy aj iné rastliny. Jeho zbierka stojí za to.

Ilustračný obrázok k článku Pichľavá nádhera: Milan zo Smižian sa pestovaniu kaktusov venuje už pol storočie
24
Galéria

Súčasťou tradičných Spišských trhov je už viac ako dvadsať rokov aj výstava kaktusov, iných sukulentov a bonsajov, ktorá sa koná v Dome Matice slovenskej v Spišskej Novej Vsi. Práve tam sme natrafili na dlhoročného pestovateľa, milovníka kaktusov, zakladateľa krúžku kaktusárov v Spišskej, ako aj prvotného organizátora tohto 22. ročníka spomínanej výstavy, pána Milana Štraucha zo Smižian.

Vášnivý pestovateľ

Ako prezradil pre náš portál, nie iba pestovanie kaktusov je jeho koníčkom už dlhých 50 rokov. Okrem kaktusov sa venuje i pestovaniu sukulentov, bonsajov či iných rastlín. „Svoj prvý kaktus som si kúpil pred 50-timi rokmi, keď som bol s manželkou na prechádzke v Levoči. Zaujal ma vo výklade obchodu, tak som si ho kúpil. Stál asi dve koruny,“ zaspomínal na svoje začiatky pán Milan.

Bývalý železničiar si práve kaktusy obľúbil nielen pre ich krásu, ale aj nenáročnosť. „Ako rušňovodič som trávil v práci aj niekoľko dní a vyhovovalo mi, že kaktusy vydržia bez vody aj niekoľko týždňov. Neznamená to však, že sa o ne netreba starať,“ povedal s tým, že počas produktívneho veku častokrát z nočnej smeny jeho kroky neviedli rovno do postele, ale práve ku kaktusom. „Tam som si oddýchol oveľa lepšie ako v posteli,“ prezradil.

50-ročný kaktus

Ako usmiaty dôchodca prezradil, keď začínal so svojim koníčkom nebolo žiadna náučná literatúra ani internet a preto osobný kontakt s ľuďmi, ktorí sa venovali pestovaniu kaktusov, mal veľký význam. „Chodil som na rôzne výstavy, hlavne do Bratislavy, kde sme si vymieňali skúseností ohľadom pestovania. Niečo som zdedil po otcovi, ktorý sa venoval štiepeniu stromov a niečo som nechal na náhodu či intuíciu. Tak sa mi podarilo vypestovať aj vlastný druh kaktusu,“ priblížil.

Hoci má pán Milan už 75 rokov, úsmev na tvári a pestovateľské zapálenie ho neopúšťa. Dôkazom je jeho zbierka, v ktorej sa nachádza viac ako tisíc druhov kaktusov. Bezpochyby pozoruhodným kúskom je napríklad ten, ktorý má presne 50 rokov, či kaktus vyšľachtený z dvoch druhov v tvare ruky. Časť z tejto krásnej zbierky môže vidieť široká verejnosť práve teraz počas konania Spišských trhov a to v Dome Matice slovenskej, kde pán Milan vystavuje svoje pestovateľské umenie spolu s inými pestovateľmi z okolia.

Ukážku jeho krásnych kúskov a aj kúskov iných pestovateľov si môžete pozrieť aj v našej priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Veľká fotogaléria: Aj takúto krásu môžete obdivovať počas Spišských trhov!
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM