Kultúra

Peter Čižmár sa raduje: Krásny úspech herca novoveského divadla v zahraničí!

Parádnu cenu získal herec a spoluzakladateľ spišskonovoveského divadla Kontra, Peter Čižmár. Jeho herecké umenie zožalo na zahraničnom festivale krásny úspech.

Ilustračný obrázok k článku Peter Čižmár sa raduje: Krásny úspech herca novoveského divadla v zahraničí!
6
Galéria
Zdroj: Divadlo Kontra

S významným ocenením z festivalu monodrám v albánskom meste Korçësa sa vrátil Peter Čižmár, herec a spoluzakladateľ spišskonovoveského divadla Kontra. Jeho herecké umenie bolo na spomínanom festivale ocenené cenou za najlepší mužský herecký výkon.

„Dá sa povedať, že divadlo Kontra vzniklo pôvodne kvôli jednej hre – Howie a Rookie, Veľmi sme ju chceli naštudovať, tak sme najprv s poľskou režíserkou žijúcou vo Veľkej Británii Klaudynou Rozhin založili divadlo, prizvali k projektu kolegu Mikiho Macalu a hru zrealizovali," zaspomínal herec na ich začiatky.

Hra však mala veľký úspech a začínajúce divadlo sa s ňou dostalo na festival „Fringe“ v Edinburgu kde získali – Dosky v kategórii objav sezóny, cenu na festivale Nová dráma „Prekvapenie novej drámy“ či cenu Litfondu. „Uviedli sme ju aj v Prahe, Bristole aj vo Varšave“, vymenoval Peter Čižmár.

Komédie aj vážnejšie tituly

Kontra hosťovala v Škótsku, Maďarsku, Česku, Turecku, Poľsku, Arménsku, na Ukrajine, v Litve, odkiaľ si často priniesla ocenenia. V hrách sa postupne okrem iných hercov objavili aj Petrovi kolegovia zo Štátneho divadla v Košiciach František Balog, Tomáš Diro, Peter Cibula a Andrej Palko. Divadelníkom bolo jasné, že by bola škoda nepokračovať a svojim divákom tak predstavili monodrámy, komédie i vážnejšie tituly

„Každý z nich bol osobitý, svojský. V poslednom čase to boli shakespearovské adaptácie. Napríklad Hamlet, ktorý získal na medzinárodnom Shakespearovskom festivale v Gdansku 2 zlaté lebky a monodráma Macbeth, predstavenie pre fajnšmekrov, v ktorom hrám všetky postavy tejto tragédie,“ vraví herec.

Najlepší mužský výkon

A práve za Macbetha bol pred niekoľkými dňami odmenený na festivale monodrám v Albánsku cenou za najlepší mužský herecký výkon. Festival s názvom – Albamono patrí podľa jeho slov medzi renomované monodrámové festivaly. Funguje už vyše 15 rokov a stretli sa tam herci z Grécka, Litvy, Turecka, Ruska, Nemecka, Albánska, Talianska. Pred svojou cestou do Albánska nevedel, čo od krajiny, kde 40 rokov vládla krutá diktatúra Envera Hodžu čakať, no bol milo prekvapený.

„Cenu si vážim o to viac, že Macbetha som hral v Albánsku v slovenčine bez titulkov a u divákov som nezaregistroval žiadnu jazykovú bariéru. Napriek tomu, že Albánsko má mnoho problémov,ľudia tam radi chodia do divadla. Prácu umelcov si v Albánsku vážia, umenie je podporované. Shakespearove tituly sú známe medzi mládežou, čo nebýva zvykom napríklad u nás.“ doplnil.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Peter Čižmár bol ocenený za svoje herecké umenie
6
Galéria
Zdroj: Divadlo Kontra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM