JAB Rôzne

PET fľaše, plechovky či dokonca pneumatika: V Slovenskom raji vyzbierali dobrovoľníci 10 vriec odpadu

Vyčistiť Slovenský raj po turistickej sezóne sa odhodlalo 70 skautov a skautiek. Dobrovoľníci zbierali odpadky po nezodpovedných turistoch už po 16 krát. Popasovať sa museli aj s pneumatikou.

Ilustračný obrázok k článku PET fľaše, plechovky či dokonca pneumatika: V Slovenskom raji vyzbierali  dobrovoľníci 10 vriec odpadu
Zdroj: Dnes24.sk

Čistenia Slovenského raja sa zúčastnilo 70 skautov a skautiek z Podtatranskej skautskej oblasti a to zo skautských zborov a oddielov zo Spišskej Novej Vsi, Popradu, Vydrníka, Vyšných Ružbách a Spišských Tomášoviec.

Ako povedal organizátor akcie, pracovník Správy NP Slovenský raj a skaut zo 75. zboru, o.b. Jána Vojtaššáka Marek Leskovjanský išlo o tradičnú akciu s názvom „Čistenie Slovenského raja“ po letnej turistickej sezóne.

Skauti už po 16 krát čistili všetky turistické chodníky a rokliny v severnej časti národného parku Slovenský raj. „Vyzbierali sme 10 veľkých vriec odpadu. Išlo o klasický turistický odpad, hlavne PET fľaše, plechovky, papierové vreckovky, obrúsky a podobne,“ vymenoval Leskovjanský s tým, že skauti sa museli popasovať aj s pneumatikou, ktorú vyniesli na Kláštorisko.

Najviac odpadu bolo podľa jeho slov v najnavštevo­vanejšej rokline Suchá Belá, kde vyzbierali tri plné vrecia. Ako doplnil množstvo odpadu bolo priemerne také, ako každý rok. „Ochrana prírody je jedným z bodov skautského zákona, preto je aj jej čistenie raja jednou z našich povinností," ozrejmil Leskovjanský.

Ukončenie akcie bolo na Kláštorisku, kde bol pre účastníkov prichystaný guláš a malé občerstvenie.

Foto: Marek Leskovjanský

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM