Peter Handzuš Rôzne

Pád vrtuľníka Mi-8: Zlomové momenty minúta po minúte

Už v piatok večer sme informovali o nehode vrtuľníka na popradskom letisku. V súvislosti s touto nehodou začal už začalo trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. Polícia poskytla už aj chronologický popis dôležitých momentov nehody.

Vrtuľník MIL Mi-8 popradskej firmy TECH-MONT prepravoval v piatok stavebný materiál z Popradského plesa na Chatu pod Rysmi vo Vysokých Tatrách.

„V čase okolo 19:20 h pri zlete z Chaty pod Rysmi došlo pravdepodobne k preseknutiu oceľového podvesného lana, zaveseného v spodnej časti vrtuľníka, vrtuľou zadného rotora vrtuľníka, v dôsledku čoho došlo k horizontálnemu a vertikálnemu rozkmitaniu stroja,“ informoval krajský policajný hovorca Danie Džobanik.

Po stabilizovaní vrtuľníka kapitánom posádky sa táto z dôvodu bezpečnosti rozhodla pristáť na letisku v Poprade.

Pri pristávacom manévri počas zníženia rýchlosti letu pred dosadnutím, začal vrtuľník náhle uhýbať a nakláňať sa doľava, pričom urobil dve až tri špirály, ktorým sa zmenšoval polomer a zvyšoval náklon. Vrtuľník sa tiež začal otáčať okolo zvislej osi stroja, čo bolo pravdepodobne v dôsledku poškodenia zadného vyrovnávacieho rotora.

„Následne vrtuľník nekontrolovateľne dopadol z výška cca 10 metrov na zem a prevrátil sa na pravý bok. Pri nehode sa nikto z trojčlennej posádky vážne nezranil,“ uzavrel Džobanik.

Spôsobená škoda bola predbežne vyčíslená na 1.000.000,–EUR. Pád vrtuľníka taktiež vyšetruje letecký úrad.

[color=#ff0000]­[size=15]Prvé zábery na miesto nehody si môžete pozrieť [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.140042_Nes­tastie-na-letisku:-Zrutil-sa-7-tonovy-vrtulnik-Mi-8!]TU![/link][/si­ze][/color]

Poprad24 Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM