JAB Samospráva

Otvorená spoveď starostu Markušoviec: Do 26-tich rokov som žil v osade

Od komunálnych volieb už prešlo pár mesiacov. V obci Markušovce si po prvýkrát zvolili rómskeho starostu. Pre náš portál prezradil, ako sa mu v úrade darí aj to, či je ťažšie sa presadiť, ako Róm...

Ilustračný obrázok k článku Otvorená spoveď starostu Markušoviec: Do 26-tich rokov som žil v osade
Zdroj: Dnes24.sk

Markušovský starosta Marek Virág má niečo pred tridsiatkou a po komunálnych voľbách zasadol do kresla starostu. Zaujal už na prvom obecnom zastupiteľstve, kedy si navrhol najnižší možný plat. My sme ho stretli na Deň Rómov v spišskonovoveskej nemocnici, kde bol ako prvodarca odhodlaný darovať krv pre tých, ktorí ju potrebujú. Okrem jeho pocitov pri darovaní krvi nás zaujímalo aj to, ako sa mu v úrade starostu darí.

V obraze je už viac

„Začínam sa oboznamovať so starostovaním a určite som už viac v obraze, ako na úplnom začiatku. Do volieb som však išiel s nejakou víziou, takže sa snažím podnikať kroky aj v mojich plánoch,“ prezradil starosta. Ako doplnil, snaží sa riešiť dobudovanie kanalizácie či reguláciu Hornádu, kvôli povodniam, ktoré pred pár rokmi Markušovce potrápili.

Podľa jeho slov sa opravuje aj letohrádok Darnanely a počíta sa aj s rekonštrukciou ďalšej historickej budovy. Na otázku, či je podľa neho ťažšie sa presadiť v samospráve ako Róm odpovedá s úsmevom. „No teraz prežívam tažkú situáciu. Obecné zastupiteľstvo tvorí 11 poslancov – nerómov. Ja sa s nimi snažím spolupracovať a ukázať im, že sme tu pre ľudí. No niektorí sú voči mne ešte nedôverčivý. Asi to chce čas,“ skonštatoval Vi­rág.

Vyrastal v osade

Medzi jeho priority patrí aj riešenie situácie s miestnymi Rómami. Ako povedal, zatiaľ sa dohodol s každým Rómom a nemyslí si, že je to tým , že ho považujú za „svojho“ . ,,Treba pomôcť rómskej komunite, aby sme im ukázali, ako majú riešiť problémy. V osadách je až 90% zadĺžených Rómov, s ktorými to nikto doteraz neriešil,“ dodáva Virág s tým, že starostom sa samozrejme stal pre všetkých obyvateľov Markušoviec a nebude sa zaoberať len rómskou problematikou.

Ako zaspomínal pre náš portál aj on sám vyrastal v osade a žil tam do svojich 26 rokov. Pochádza zo siedmych detí, ale otec celý život pracoval v Čechách, aby sa postaral o rodinu. „Mama sa starala o domácnosť. Mala problém si nájsť prácu, ako matka niekoľkých detí a ešte k tomu Rómka. Ľudia majú voči Rómom predsudky a všetkých hádžu do jedného vreca,“ myslí si.

Problém s kúpou domu

Napriek všetkému mu rodičia však zabezpečili potrebné vzdelanie. A neskôr začal podnikať v stavebníctve. Problém nastal, keď sa rozhodol, že si kúpi dom v jednej obci na Spiši. Ako prezradil, na strednej škole kvôli svojmu pôvodu problémy nemal možno aj preto, že nikto nevedel, že je Róm. Pri kúpe domu však podľa neho problémy nastali.

Ako opísal situáciu všetko bolo v poriadku, s pôvodným majiteľom sa na kúpe dohodli, ale keď predávajúci zistil podľa trvalého bydliska, že je Róm od dohody odstúpil. „Vraj aby sa susedia nehnevali, že predal dom Rómovi,“ povedal Virág. Nakoniec si dom kúpil v svojej obci v ktorej vyrastal a kde sa stal aj v posledných komunálnych voľbách starostom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM