Peter Handzuš Správy

FOTO: Samaritáni spod Tatier na mieste filipínskej katastrofy. Denne ošetrili aj 200 ľudí!

Pôsobenie našich samaritánov na ťažko skúšaných Filipínach sa končí. Samaritáni sa podieľali na prevádzkovaní poľnej nemocnice. Denne ošetrili aj 200 pacientov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Samaritáni spod Tatier na mieste filipínskej katastrofy. Denne ošetrili aj 200 ľudí!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako prvá bola na mieste nešťasia predsedníčka Asociácie samaritánov Slovenskej republiky a členka assessment teamu Renáta Penazzi zo Starej Ľubovne. Medicínsky tím pomáha v zložení: Marcel Sedlačko (Dolný Smokovec), Dana Spišiaková (Udol), Tomáš Dovjak (Ľubica), Eva Rodáková (Poprad) a Katarína Hricišáková (Smižany).

Samaritáni sa podieľajú na prevádzkovaní poľnej nemocnice, ktorú prevzali od izraelskej armády 25. novembra. Podľa aktuálneho počtu lekárov funguje taký istý počet ambulancií, v ktorých poskytujú primárnu zdravotnú starostlivosť pre deti i dospelých.

„Občas vykonávame drobné chirurgické výkony, ako šitie rán, čistenie starých a značne infikovaných rán, preväzy, kontroly starších chirurgických ošetrení. Našim pracovným priestorom je niekoľko stanov, ktoré zostali po izraelskej armáde,“ povedala členka assessment teamu Renáta Penazzi.

Ako to v poľnej nemocnici funguje?

Pri vstupe do areálu majú prichádzajúci pacienti priestor, kde dostanú číslo – poradie, ako budú ošetrení, ak sa nejedná o akútny stav. Podľa počtu voľných miest v čakárni sú následne posielaní do nej.

Priestor čakárne priamo nadväzuje na miesto pre registráciu a triáž, kde sa pacient najprv zaregistruje do databázy a následne pokračuje na miesto triáže, kde sa mu zmerajú základné hodnoty ako tlak krvi, srdcová frekvencia, teplota, počet dychov, zisťujú sa aktuálne obtiaže a pacient sa posúva do ďalšieho priestoru, z ktorého sa už dostáva priamo do niektorej z aktuálne voľných ambulancií.

Po vyšetrení lekárom dostane pacient protokol, s ktorým si v prípade potreby vyberie lieky z nami prevádzkovanej lekárne a ktorý súčasne predstavuje zdravotnícku dokumentáciu so všetkými potrebnými informáciami.

Neliečia len akútne stavy

„Denne naše ambulancie využíva miestne obyvateľstvo s problémami a obtiažami nie iba akútneho rázu, ale častokrát s mnohoročnými zdravotnými problémami, ktoré pravdepodobne z finančných dôvodov neriešili,“ vysvetľuje Renáta Penazzi.

Na Filipínach nefunguje systém zdravotného poistenia v našom ponímaní a okrem úplne bazálnej starostlivosti je všetka ostatná spoplatnená. Podobne je to z liekmi, ktoré si pacienti musia kupovať. „Preto radi a v hojnom množstve využívajú možnosti, ktoré im ponúkame,“ dodáva členka slovenského tímu samaritánov.

Vážnou skupinou sú pacienti, ktorí o svojej chorobe vedia, avšak nie sú schopní si platiť dlhodobú farmakologickú liečbu. Nie je preto žiadnou raritou vyšetrovať pacientov s raritne vysokým krvným tlakom. Na takéto stavy však bohužiaľ nie sme pripravení a nie sme im schopní zabezpečiť dlhodobú adekvátnu liečbu.

Ošetria aj 200 pacientov

Denne je ošetrených medzi 170 – 200 pacientov. Deti tvoria vysoké percento našich pacientov. Prichádzajú s respiračnými ochoreniami, črevnými problémami, vysokými teplotami, či škaredými, častokrát infikovanými ranami, predovšetkým na dolných končatinách. Keďže najčastejšou obuvou sú tu žabky, stúpenie na klinec, či iný ostrý predmet ja veľmi častou príčinou ťažkých a infikovaných rán.

„Naše pôsobenie sa pomaly chýli ku koncu. Prácu prenecháme našim nemeckým kolegom, ktorí ešte nejakú dobu budú pokračovať a celý náš tím sa vráti zo slnečného a teplého počasia do zimy, ktorá vládne doma. Budeme vyhodnocovať naše pôsobenie a snažiť sa vziať si z tohto pôsobenia čo najviac skúseností a poznatkov pre lepšie pôsobenie v budúcnosti,“ uzavrela predsedníčka Asociácie samaritánov Slovenskej republiky.

OBRAZOM: Samaritáni spod Tatier pomáhali Filipínam
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM