JAB Rôzne

Obdobie plesov vrcholí: Tancmajsterka nám prezradila, aký majú Novešťania vzťah k tancu

Jej rukami prešli stovky ľudí. Reč je o dlhoročnej trénerke tanca Janke Plichtovej. Niečo o vzťahu Novovešťanov k tancu nám prezradila v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Obdobie plesov vrcholí: Tancmajsterka nám prezradila, aký majú Novešťania vzťah k tancu
Zdroj: Dnes24.sk

Miluje tanec a venuje sa mu od svojich 16 rokov. Najskôr naberala tanečné skúsenosti len ako hobby, neskôr ich začala odovzdávať aj ostatným ako trénerka tanca. Jej rukami prešlo aj niekoľko stoviek Novovešťanov a ľudí z blízkeho okolia. Pod jej vedením svoje tanečné schopnosti ukázali aj nedávno gymnazisti zo Školskej. Janka Plichtová pôsobí v Spišskej Novej Vsi už niekoľko rokov a my sme ju vypovedali v rozhovore.

Koho učíte tancovať?

Učím všetky vekové kategórie od dvojročných detí, ktoré chodia na hodiny spolu s rodičmi, mládež aj dospelých.

Aký má vzťah mládež k tancu?

Tínedžeri vo väčšine vzťah k tancu nemajú. Mládež počúva hudbu veľmi často rovnakého rytmu a hudba, ktorú potrebujeme k spoločenskému tancu je pre nich dosť neznáma. Na prvých hodinách reagujú na ňu s úsmevom či úškrtom, hlavne čo sa týka štandardných tancov, latina je pre nich skôr prijateľnejšia a známejšia. Preto práve pre študentov vyberám na tancovanie muzikálovú hudbu, do ktorej tancujú valčík, valtz či čardáš.

Stále platí, že tanec je skôr pre dievčatá?

Ale áno. Dievčatá majú k nemu bližší vzťah, alebo si ho rýchlejšie nájdu. Keď tancujú v pároch sú aj dominatnejšie a ťažko si zvykajú, že ich má partner viesť.

Je záujem o tanec ako taký?

Áno je. Tanec vyhľadávajú študenti práve ako prípravu na ples, niektorí, ktorým sa to zapáči, prídu dokonca aj dvakrát. Tak isto v poslednom období začali chodiť na hodiny tanca dlhoročné páry, ktoré týmto spôsobom trávia spolu čas a berú to ako spoločné hobby.

Kedy najčastejšie vyhľadajú dospelí trénerku tanca?

Najčastejšie pred svadbou. Niektorí aj pol roka pred ich veľkým dňom, čo je super, ale je to skôr výnimka. Niektorí sa rozhodnú mesiac, iní zase týždeň pred svadbou, že by chceli predviesť nejakú spoločnú choreografiu. No stalo sa mi už, že mi zavolali vo štvrtok, že v piatok majú svadbu a chceli by sa naučiť valčík.

A dá sa to tak rýchlo naučiť?

No je je už veľmi neskoro, hlavne, keď snúbenci nemajú žiadne základy a presne vybranú pesničku. Zázraky na počkanie robiť neviem. Ideálne je, keď absolvujú aspoň nejakých desať hodín, aby to v ich veľký deň aj nejako vyzeralo.

Sú nejaké obľúbené tance, ktoré Novovešťania preferujú?

Nedá sa presne povedať, ktorý konkrétny tanec je v popredí. Klasikou sú štandardné tance, latino ale aj ľudovky. No nie malý záujem je aj o country či v poslednom čase veľmi obľúbený swing.

Dá sa povedať, v ktorom období počas roka máte plno?

Najviac ľudí vyhľadáva hodiny tanca v jesenných mesiacoch. Začína to októbrom, keď sa skracujú dni a začína sa schyľovať k obdobiu stužkových a neskôr plesov.

Titulné foto: Trénerka tanca Janka Plichtová v strede vedie gymnazistov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM