JAB Rôzne

O zážitky budete mať postarané: Spoznajte 5 divov krásnej lokality menom Ďurkovec

Radi trávite svoj voľný čas v prírode? Len na skok od Spišskej Novej Vsi sa nachádza lokalita, v ktorej môžete objaviť hneď viacero zaujímavostí.

Ilustračný obrázok k článku O zážitky budete mať postarané: Spoznajte 5 divov krásnej lokality menom Ďurkovec
12
Galéria

Letné prázdniny sa pomaly blížia do svojej polovice a príjemné zážitky môžete načerpať aj neďaleko Spišskej v krásnom prostredí Slovenského raja. Okrem roklín či tiesňav, ktorými je národný park známy, sa tam nachádzajú aj iné zaujímavé miesta.

Medzi ne patrí aj lokalita Ďurkovec, ktorá sa nachádza neďaleko Čingova. Na to, ako sa tam dostať, máte viacero možností. Zo Smižianskej Maši po žltej značke vedie nenáročná turistická trasa, ktorú zvládnete aj s deťmi a za približne hodinku a pol vás dovedie priamo na miesto. Tí menej zdatní sa môžu doviezť na Čingov letným spojom a odtiaľ si spraviť menšiu prechádzku či rovno pod lokalitou sa nachádza aj malé parkovisko.

Ako nám prezradila botanička Správy NP Slovenský raj Štefánia Bryndzová, správa v spolupráci s občianskym združením Verbun Bonun práve túto časť Slovenského raja chce priblížiť turistom, pretože sa tam nachádza hneď niekoľko divov, ktoré stoja za pozornosť. Toto sú oni.

Sysľovisko

Jedným z divov tejto lokality je zaručene syseľ pasienkový. Tento malý živočích, ktorý patrí medzi ohrozené druhy hlodavcov, na Ďurkovci prebýva už pomaly sto rokov a je veľmi náročný na bývanie. Ak ho chcete zazrieť, musíte byť hlavne ticho, práve z tohto dôvodu vznikla priamo nad sysľoviskom akási oáza pokoja, kde sa nachádzajú tri umelecky vyrezané lavičky, odkiaľ môžete v pokoji toto drobné zvieratko pozorovať. Okrem sysľov sa z tohto miesta môžete pokochať aj parádnym výhľadom.

Živé lúky

Na Ďurkovci sa nachádzajú aj všakovaké liečivé rastliny. Ak sa radi vraciate k mastičkám či čajom starých mám, tak práve v tejto lokalite môžete nájsť repík lekársky, rebríček obyčajný, dúšku vajcovitú či skorocel kopijovitý. Ako pomôcka pri zbieraní vám poslúži kľúč liečivých rastlín, na ktorom presne nájdete, ako jednotlivé rastliny vyzerajú aj kedy sa zbierajú.

Skamenené more

Pieskovcový kameňolom je ďalším divom na Ďurkovci. Je to paleontologická lokalita s nálezmi fosílií spred 45 mil. rokov z takzvaného treťohorného mora. Hoci je kameňolom ešte stále aktívny a do celého sa nedostanete, po jeho okrajoch môžete aj teraz objaviť skameneliny rôznych rastlín, ale aj lastúriky, ježovky, ulitníky či časti tiel krabov.

Prírodná hvezdáreň

Nie každá lokalita sa môže pochváliť prírodnou hvezdárňou. Lokalita Ďurkovec je na pozorovanie hviezd a iných vesmírnych objektov, ktoré by ste z iných miest nevideli, ako stvorená. Niet div, že práve tu sa konali v 70-tych rokoch 20. storočia zrazy mladých astronómov z celého Slovenska. Ako pamiatka zrazov zostali na Ďurkovci horizontálne slnečné hodiny.

Ďurkovský závrt

Zaujímavým miestom tejto lokality je aj prepadlina. Tá je hlboká šesť, široká 25 a dlhá 36 metrov. Ide o typický krasový jav, ktorý dostal názov Závrt. Okrem toho, že pracovníci Slovenského raja pri jeho čistení vo vnútri našli aj ľudskú kostru či niekoľko zvieracích kostí, k tejto prepadline sa viaže aj jedna povesť. Podľa nej práve na tomto mieste stála niekedy krčma, ktorá bola hniezdom nerestí. Keď sa vraj do nej dostala proti svojej vôli chudobná dievčina čistých mravov, tak krčma sa prepadla do pekla a dievčinu peklo vyvrhlo späť. Podľa povesti po krčme ostal už len spomínaný závrt.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Už ste niekedy boli na Ďurkovci? Čaká vás krásna príroda aj plno zaujímavostí
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM