Miroslav Pomajdík Správy

Novoveskí poslanci odhalili zaujímavosti zo svojho súkromia: Takto prežijeme Veľkú noc!

Oslovili sme niektorých poslancov a poslankyne mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi s otázkami týkajúcimi sa Veľkej noci. Mnohých z nich poznáme len z rokovacej miestnosti a veľa sa o ich súkromí nedozvieme. Možno je načase to zmeniť. :)

Ilustračný obrázok k článku Novoveskí poslanci odhalili zaujímavosti zo svojho súkromia: Takto prežijeme Veľkú noc!
Zdroj: TASR

Veľká noc je už predo dvermi! Rozhodli sme sa preto osloviť viacerých poslancov nášho mesta. Tí nám prezradili, čo pre nich tieto sviatky znamenajú, ako a kde ich trávia, ale aj to, čo sa u nich počas Veľkej noci varí a aké tradície v tomto čase dodržiavajú.

Sviatky v znamení relaxu a rodinnej pohody

Poslanec mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi Jozef Kačenga má tieto sviatky rád, aj keď viac rodinne vníma sviatky vianočné. Veľká noc sa pre neho spája s príchodom krajšieho počasia a prílivu pozitívnej nálady. „Veľkonočné sviatky trávime väčšinou doma v Spišskej Novej Vsi, ale aj prechádzkami do okolitej prírody. K dodržiavaniu tradícií patria spoločné raňajky v nedeľu ráno, pozostávajúce z tradičných dobrôt – šunka, klobása, chren, vajíčka, bábovka a podobne,“ povedal nám Jozef Kačenga.

Počas Veľkonočného pondelka si poriadne oddýchne a absolvuje s rodinou vychádzky do prírody. „Po šibačke už chodia len moji synovia ku kamarátkam a spolužiačkam. My sa tradične stretávame s rodinnými priateľmi až v podvečer, kde symbolicky dostaneme čokoládové vajíčko,“ uzavrel s úsmevom Kačenga.

Pre ďalšieho poslanca nášho mesta Ondreja Majerníka vystihujú Veľkonočné sviatky podstatu kresťanstva. „Ku stretnutiu celej rodiny patrí aj zachovávanie kresťanských zvykov a tradícií od Zeleného štvrtku až po Veľkonočný pondelok. Veľkonočný pondelok je tradične spojený s typickou oblievačkou a šibačkou. Na stole nechýba veľkonočný baranček, paska, veľkonočná plnka, šunka a klobása, hrudka, rezne, zemiakový šalát a množstvo koláčov,“ povedal nám Majerník.

Pre Janku Brziakovú sú sviatky spojené s narodením jej synov

Poslankyňa Janka Brziaková má Veľkonočné sviatky celkom rada, lebo je to pre ňu znamenie, že už sa konečne oteplí, prichádza jar, všetko zakvitne. Na Veľkú noc pripravuje tradičné jedlá, šunku, chren, plnku, vajíčka. „Tradične spolu raňajkujeme, mám to zaužívané ešte z domu, keď som ako dievča dostala do rúk košík naplnený veľkonočnými špecialitami a išla som ráno do kostola na posvätenie. Z kostola sme sa ponáhľali domov, lebo sa hovorilo, že kto bude prvý doma, ten v lete najskôr pohrabe seno. Bývali sme blízko pri kostole, tak som si myslela, že v lete sa nám pri sušení sena bude dariť. Potom sa zasadlo k stolu,“ zdôverila sa poslankyňa.

Ako nám ďalej povedala, keď boli jej deti menšie, tak chodievali k starým rodičom na dedinu. Neskôr, keďže má dvoch synov, chodili už po kupačke ku svojim spolužiačkam a kamarátkam sami. Teraz, keď sú už deti dospelé, chodia na prechádzku do Slovenského raja.

Janka Brziaková sa snami podelila aj o niekoľko výnimočných zážitkoch, ktoré sú spojené s týmito sviatkami: „Veselých príhod za mlada počas Veľkej noci bolo veľa, hlavne v ten pondelok . V nedeľu bola na dedine zábava a po polnoci som skončila v potoku, lebo bol čas oblievačky. Keďže veľkonočné sviatky nie sú vždy v rovnakom čase, mne sa podarilo porodiť obidvoch mojich synov práve cez tieto sviatky, jeden sa narodil vo veľkonočnú sobotu, druhý o tri roky neskôr vo Veľký piatok. Takže som dvakrát prežila tieto sviatky v pôrodnici.“

Angličanom sa zdajú naše tradície brutálne

Pre poslanca Adnana Akrama sú veľkonočné sviatky skvelou príležitosťou na oddych s deťmi. Podľa jeho slov, v Anglicku odkiaľ pochádza, sa tieto sviatky vytrácajú, lebo tam ustupuje aj tradičné náboženstvo, kedže Angličania sú pomerne sekulárna spoločnosť.

„Keď som bol dieťa, v Londýne sme len relaxovali doma s rodičmi a jedli čokoládové vajíčka pri pozeraní nejakých veľkolepých hollywoodskych filmov o živote Ježiša Krista. Syn už má 15 rokov, tak asi už nepôjdeme na šibacku, akurát doma si to odnesie sestra. Nebude to však nič drastické. Keď bol však menší, tak sme spoločne navštevovali babku a známych,” povedal nám Adnan Akram.

Ako ďalej prezradil, keď rozpráva o tradičných veľkonočných zvykoch s kamarátmi v Anglicku, tak sú zhrození, lebo im to na prvé počutie príde dosť brutálne. Studené sprchy, šibanie s korbáčom, no snaží sa im to vysvetliť, že je to všetko iba na oko. „Sladkosti veľmi nemusím, ale kvalitné domáce šunky vždy cez sviatky rád ochutnám a som rád, že sa vracia tradičné jedenie jahňaciny. Milujem pečené jahňacie mäso s rozmarínom,” uzavrel rozprávanie Akram.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM