Marcel Mojžiš Správy

Novinka na železnici: Pozrite sa, s akým lístkom budeme cestovať

Novinka pri cestovaní vlakom. Železnice postupne zavádzajú predaj nových formátov cestovných lístkov. Sú štyrikrát menšie a vyzerajú ako kreditky.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) postupne zavádza tieto modernejšie lístky vo vnútroštátnej preprave. „Na každom vytlačenom doklade je dvojrozmerný Aztec 2D kód, v ktorom sú v grafickej podobe zachytávané zakódované okrem iného informácie o platnosti lístka, počte a type cestujúcich. Ale aj trase, čísle lístka, cene a transakčné číslo,“ prezradila Slavomíra Šubrtová, šéfka odboru komunikácie ZSSK.

Pokladník tak bude vedieť pri zrušení alebo vrátení lístka tento kód načítať pomocou skenera. Dvojrozmerný aztécky kód je ďalším krokom železníc v boji proti falšovateľom. Lístky budú výrazne menšie, ich rozmery sú 82,55 × 54 mm. Prechod na ne záleží od postupnej inštalácie nových tlačiarní.

„Do polovice marca by mala byť z celkového počtu 161 tlačiarní zrealizovaná ich výmena približne u 80 % koncových zariadení. V priebehu niekoľkých týždňov by mali byť všetky pôvodné ihličkové tlačiarne nahradené novými termo tlačiarňami, ktoré dokážu tlačiť novozavedený formát cestovných dokladov,“ vysvetlila S. Šubrtová.

Najväčším prínosom novinky je pre pasažierov aj samotné železnice vďaka zavedeniu teplocitlivej tlače výrazné zrýchlenie predaja lístkov. Životnosť cestovných dokladov bude tak ako doteraz garantovaná na 10 rokov, ak dodržíte pri ich archivácii odporúčané pokyny.

Foto: ZSSK

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM