Rôzne

Novinka, ktorá môže zachrániť život: V Spišskej nainštalujú verejný defibrilátor

V Spišskej budeme mať verejne dostupný defibrilátor. A staneme sa prvým mestom v SR, kde bude takýto prístroj prístupný verejnosti 24 hodín denne.

Ilustračný obrázok k článku Novinka, ktorá môže zachrániť život: V Spišskej nainštalujú verejný defibrilátor
Zdroj: Mesto SNV

Spišská Nová Ves sa bude môcť od stredy 11. januára pochváliť verejne dostupným defibrilátorom. Navyše, staneme sa prvým mestom na Slovensku, v ktorom bude takýto prístroj k dispozícii 24 hodín denne. Ako informovala vedúca kancelárie primátora Andrea Jančíková, na fasáde tunajšieho Turistického informačného centra ho slávnostne sprístupnia predstavitelia mesta a záchranári 11. 1. o 11:00 hodine a tak symbolicky zavŕšia snahu popradských záchranárov, ktorí si touto formou uctia pamiatku lekárky Patrície Krajňákovej.

Prístupný cez deň aj v noci

Známa lekárka zo Spišskej Novej Vsi zahynula minulý rok v záchranárskom vrtuľníku, ktorý 7. septembra havaroval niekoľko kilometrov od obce Strelníky. Bola členkou Občianskeho združenia Záchrana z Popradu, ktoré je veľkým propagátorom defibrilátorov umiestňovaných na verejne dostupných miestach. Jej bývalí spolupracovníci a známi záchranári M. Weinciller, F. Majerský a M. Žifčák boli iniciátormi zbierky, ktorej výsledkom bude nainštalované zariadenie AED na najväčšom šošovkovitom námestí na Slovensku.

„Verejne dostupné defibrilátory sú na Slovensku skôr výnimkou. Podľa odborníkov sme prvé mesto, ktoré bude mať podobný prístroj prístupný vo dne i v noci. Samozrejme, že bude pod kontrolou kamier mestskej polície, aby sme predchádzali vandalizmu," povedal primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Aj pre laikov

Ako ďalej dodal, Spišská Nová Ves je miestom viacerých veľkých kultúrno-spoločenských podujatí. Napríklad počas Spišského trhu sa na námestí stretávajú desaťtisíce ľudí a v prípade potreby im tento prístroj môže pomôcť v ohrození života, do času, kým prídu na miesto záchranári. „Pamiatka na obyvateľku nášho mesta, ktorá obetovala svoj život pri pomoci ľuďom, je momentom, ktorý túto inováciu povýši na niečo vzácnejšie. Bude malým pamätníkom záchranárskej služby v našom meste,“ uzavrel primátor mesta.

AED (automatické externé defibrilátory) sú moderné zdravotnícke prístroje, ktoré pomáhajú poskytnúť prvú pomoc a v prípade nutnosti defibrilujú postihnutého – dodajú mu elektrický impulz. Všetky defibrilátory v tejto kategórii sú konštruované tak, aby s nimi mohol poskytnúť prvú pomoc i laik. Použiť ho môže naozaj každý. Navyše neexistuje riziko nesprávneho použitia prístroja. Prístroj vie okamžite vyhodnotiť srdcový rytmus, či postihnutý nemá kardiostimulátor, akého je vzrastu, prepočíta hmotnosť podľa odporu ľudského tela. V prípade, že človek elektrický výboj nepotrebuje, prístroj zákrok neuskutoční.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM