JAB Rôzne

Nová kancelária Čedoku aj prípravy na spartakiádu: Takto sa žilo v Spišskej v roku 1989...

Aj keď od prevratu a Nežnej revolúcie prešlo už 25 rokov, život v Spišskej nebol len o nej. Minule sme si zaspomínali na oslavy veľkej októbrovej. Aj na novinky z mikrovlnnej rúry. Teraz si prečítajte v čom sme boli jedineční a ako sme sa pripravovali na spartakiádu...

Ilustračný obrázok k článku Nová kancelária Čedoku aj prípravy na spartakiádu: Takto sa žilo v Spišskej v roku 1989...
Zdroj: Dnes24.sk

Okrem revolúcie okres žil aj veľkou slávnosťou, ktorá sa konala v závode železorudných baní. Zväzáci dali do užívania malú vodnú elektráreň. „Toto hodnotné a najmä užitočné dielo má hneď niekoľko prvenstiev. Je prvou mládežníckou elektrárňou vo východoslovenskom kraji, druhá na Slovensku a jediná v Československu, ktorá na výrobu elektrickej energie využíva uzavretý cyklus priemyselných vôd závodu,“ písalo sa v Spišských hlasoch.

Nová kancelária Čedoku

Po siedmych rokoch provizória v Spišskej Novej Vsi slávnostne otvorili novovybudované priestory cestovnej kancelárie Čedok. „V nových moderných a najmä príjemných priestoroch sa bude 9-členný výlučne ženský kolektív usilovať, aby nezostal nič dlžný svojmu obchodníckemu krédu – všetko pre zákazníka. Cestovnú kanceláriu môžete navštíviť denne od 7.30 hod do 16.00 hod okrem soboty a nedele,“ informovala vedúca Čedoku prostredníctvom týždenníka.

Príprava na ČSS´ 90

„Okresný spartakiádny štáb na svojom poslednom zasadnutí prerokoval okrem iného správu o stave zdravotného zabezpečovania ČSS´90 a stav nácviku skladieb v Spišskonovoveskom okrese. Zároveň zhodnotil, že nácvik prebieha uspokojivo,“ informovali Spišské hlasy.

„Oproti predchádzajúcim spartakiádam je prekvapujúco menší záujem žien v okresnom meste. Najvážnejšie problémy sú však so zabezpečovaním nácviku skladby mužov. Okresný spartakiádny štáb vyvíja úsilie vyriešiť čo najskôr všetky problémy, aby ôsma československá spartakiáda a všetky sprievodné akcie v našom okrese mali zodpovedajúcu úroveň,“ písalo sa vtedy.

Ženy neváhajte…

…Práve to bola výzva pre ženy, aby sa zapojili do nácviku na spartakiádu. Okresná vedúca skladby si dala záležať, aby prilákala na nácvik ženy. Takto to napísala do Spišských hlasov. „Rytmus, dynamika, netradičné originálne spojenie s rozopínacou obručou – to je krátka charakteristika skladby ČSS´90 pre dorastenky a ženy. Nácvik sa už začal tak neváhajte. Cvičí sa v telocvični na základnej škole Levočskej každý utorok od 18.00 hod a piatok od 19.20 hod."

Vtip na záver

A ešte jedna spomienka . Vtip uverejnený v decembri 1989 v Spišských hlasoch.

No nový rok zazvoní u Buráčkovcov telefón: Je Fero doma? A k tomu kategorická požiadavka: Potrebujem s ním súrne hovoriť! „Nie je doma,“ rovnako rezolútne odpovedá pani Buráčková – ale tiež s ním potrebujem hovoriť! :)

Foto: archív mesta Snv

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM