Kultúra

Nenechajte si ujsť nočnú prehliadku Spišského hradu: Maškrty v hradnej kuchyni i orientálne tanečnice!

Spišské múzeum v Levoči sa už niekoľko rokov zapája do európskeho podujatia Noc múzeí. Tento rok pre návštevníkov pripravilo bohatý program pre všetky vekové kategórie. Medzi vrcholy bude patriť aj nočná prehliadka Spišského hradu.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť nočnú prehliadku Spišského hradu: Maškrty v hradnej kuchyni i orientálne tanečnice!
Zdroj: TASR

„Začíname v piatok o 19.00 hodine koncertom skupiny Brass Collegium – Od renesancie po súčasnosť, ktorý sme pripravili v spolupráci s Rímskokatolíckou cirkvou Biskupstvom Spišské Podhradie. Ide o jedinečný koncert v unikátnych priestoroch – v Krížovej chodbe Starého kláštora minoritov v Levoči. Dosiaľ tieto priestory neboli pre návštevníkov bežne prístupné,“ informovala Dáša Pavúková Uharčeková zo Spišského múzea v Levoči.

V sobotu 16. mája bude program pokračovať v historickej radnici, ktorou bude návštevníkov sprevádzať Levočská biela pani. Návštevníci sa jednak dozvedia niečo o životnom príbehu tejto kontroverznej historickej postavy a zároveň budú môcť vidieť zákutia levočskej radnice. „V ten istý deň pozývame návštevníkov aj na premietanie filmu Tajomstvo levočského podzemia v Dome Majstra Pavla z Levoče, ktoré sa bude konať v čase od 10.00 do 15.00 hodiny," doplnila Uharčeková Pavúková s tým, že film sa bude podľa záujmu premietať každú celú hodinu.

Vrcholom sobotňajšieho programu bude podľa jej slov nočná prehliadka Spišského hradu, a to v čase od 19.00 do 23. 00 hodiny, pričom vstup bude každú pol hodinu. Na návštevníkov čaká divadelné predstavenie Príbeh Dona Quijota od združenia Natalis, šermiarske umenie predvedú Páni Spiša a prídu aj orientálne tanečnice. ,,Pripravené sú ochutnávky v hradnej kuchyni, ukážky práce kata v hradnej mučiarni, ale aj nočné výstupy na hradnú vežu a unikátne pohľady do nočnej spišskej krajiny,“ vymenovala Uharčeková Pavúková.

Nočné prehliadky sa budú konať aj v prípade nepriaznivého počasia.Na záver programu Noci múzeí sa v pondelok 18. mája o 14. hodine bude konať vernisáž výstavy Stredoveké kláštory a ich osudy na Slovensku. Inštalovaná bude v Krížovej chodbe Starého kláštora minoritov v Levoči.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM