Miroslav Pomajdík Správy

Nebojácna pomoc mladých: Za 1 mesiac v Levoči darovalo krv až 85 študentov

V čase od polovice októbra do polovice novembra tohto roku darovalo krv na oddelení hematológie a transfúziológie (HaT) Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča 85 žiakov. Z tohto počtu bolo až 64 prvodarcov.

Ilustračný obrázok k článku Nebojácna pomoc mladých: Za 1 mesiac v Levoči darovalo krv až 85 študentov
Zdroj: TASR

Akcia Študentská kvapka krvi sa v levočskej nemocnica stala tradíciou. „Podľa mnohých darcov je pocit, že pomohli ľuďom v ťažkej chvíli, nenahraditeľný. Veď nikdy nevieme, kedy ju budeme potrebovať my alebo naši najbližší. Študentská kvapka krvi zároveň zbavuje prvodarcov strachu, a to vďaka kolektívnej skúsenosti z darovania,“ uviedol primár oddelenia HaT Rastislav Osif.

Krv a krvná plazma od dobrovoľných darcov sú podľa neho nenahraditeľné pri liečbe mnohých ochorení a záchrane ľudského života. „V roku 2012 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv až 71 žiakov a 20 viacnásobných darcov. Tento rok to bolo o 14 darcov viac, čo nás veľmi potešilo,“ dodal Osif.

Oddelenie HaT Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča svojou produkciou transfúznych výrobkov zásobuje i viaceré nemocnice v regióne Spiša i mimo neho. Zároveň patrí medzi najstaršie oddelenia svojho druhu v Slovenskej republike, keďže oficiálne vzniklo v roku 1952. Vyšetrenie krvi a transfúzne prevody sa tu však vykonávajú už od 20. rokov minulého storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM