JAB Správy

Nebezpečné vypaľovanie v okrese: Hasiči zo Spišskej len tento mesiac zasahovali už 72-krát!

Veľké nebezpečenstvo vzniku požiarov v jarnom období predstavuje najmä vypaľovanie zvyškov trávnatých porastov. Okrem vypálenia starej trávy to môže mať však aj fatálne následky. Hasiči zo Spišskej pripomínajú, ako predísť požiarom.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečné vypaľovanie v okrese: Hasiči zo Spišskej len tento mesiac zasahovali už 72-krát!

Oheň založený v prírodnom prostredí sa môže veľmi ľahko vymknúť spod kontroly a spôsobiť požiar. Predovšetkým požiare v lesoch môžu mať ďalekosiahle následky, ako po materiálnej stránke, tak predovšetkým na životoch a zdraví.

Veľké nebezpečenstvo vzniku požiarov v jarnom období predstavuje najmä vypaľovanie zvyškov trávnatých porastov, kríkov, ale aj zakladanie ohňa v prírode a aj neopatrnosť a neuvážená ľudská činnosť.

Ako povedal pre nás portál operačný dôstojník z HaZZ v Spišskej Novej Vsi Tomáš Drobný len za tento mesiac zasahovali pri 72 požiaroch v len v našom okrese, ktoré boli spôsobené vypaľovaním trávy. „Ide o prípady keď nám požiar ohlási niekto okoloidúci. Pravého vinníka požiaru je ťažko nájsť,“ doplnil Drobný.

,,Vypaľovanie trávy a porastov je zakázané. Pri porušení tohto zákazu hrozí pokuta až do výšky 331eur," upozorňujú odborníci.Podľa slov hasičov však nebezpečenstvo požiaru hrozí aj v letných mesiacoch, kedy sú pôda i vegetácia suché a ľahko sa požiar šíri.

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru Spišská Nová Ves upozorňuje a radí:

  • Je zakázané zakladanie ohňa v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.
  • V lesoch je celoročne zakázané zakladať alebo udržiavať otvorené ohne a táboriť mimo vyhradených miest.
  • Taktiež je zakázané zakladať alebo udržiavať otvorené ohne do vzdialenosti 50 m od okraja lesa.Ak ste svedkom vzniku nejakej mimoriadnej udalosti, napr. požiaru v lese, plošného vypaľovania trávy, porastov a pod., zavolajte na tiesňovú linku 112.
  • Idete táboriť? Oheň sa môže zakladať len na miestach zbavených listov, ihličia a suchých vetví, v dostatočnej vzdialenosti od lánov obilia i okraja lesa, v ohnisku vykopanom až na nerastný podklad. Pri činnostiach usporiadaných pre deti je bezpodmienečne nutná prítomnosť dospelej osoby.
  • Nikdy nezakladajte oheň pod vetvami stromov, v blízkosti kríkov, poľnohospodárskych plodín a stohov, vo vysokej tráve. Od horiaceho ohňa neodchádzajte, zalejte ho vodou, vyhrabte zvyšky dreva, spálenisko s popolom prekryte vrstvou zeminy.
  • Dodržujte zákaz vypaľovania trávy a porastov. Len tak sa nebudete vystavovať porušeniu zákona o ochrane pred požiarmi a pokute až do výšky331 € pre fyzické osoby a 16 596 € pre právnické osoby (resp. fyzické osoby – podnikateľov).
  • Dôsledné preventívne opatrenia urobené z Vašej strany zabezpečia Váš majetok pred požiarmi a ochránia Vaše zdravie aj zdravie Vašich detí.
  • Snažte sa vždy konať s rozvahou a bez paniky. Najprv chráňte život a zdravie a potom svoj majetok. Pomáhajte starým a chorým ľuďom, invalidom, deťom, susedom, svojmu najbližšiemu okoliu.
  • Každý požiar bez odkladu oznámte Hasičskému a záchrannému zboru na tiesňovú linku 112.

Čítajte tiež:

Zdroj: dnes24/mesto SNV

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM