JAB Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Spišskej, o ktorých možno neviete

O tom, že v obci Markušovce sa nachádza kaštieľ či letohrádok Dardanely, vie asi každý človek z nášho regiónu. No už asi málokto vie o ďalších zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Spišskej môžu pochváliť. Práve na takéto pozoruhodnosti sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Spišskej, o ktorých možno neviete
Zdroj: TASR

V susednej obci Smižany v areáli kaštieľa rastie pagaštan konský. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby tento strom nemal úctihodný vek a rozmery. Pagaštan má 200 rokov je vysoký 17 metrov a jeho obvod má 260 centimetrov. Tento rok dokonca bojuje aj v súťaži o titul Strom roka.

Z obce Betlanovce pochádza najslávnejší slovenský rod Turzovcov. Na prelome 14. a 15. storočia tu žil Ján z Betlanoviec, ktorého syn Juraj (+1458) ako prvý použil priezvisko Turzo. Hádam najvýznamnejším Turzovcom, ktorý si k menu písal „de Bethlenfalva“, bol uhorský palatín Juraj Turzo (1567 – 1616), zakladateľ luteránskej cirkvi na Slovensku. V obci sa nachádza aj židovsky cintorín, ktorý je veľmi zaujímavý tvarmi pomníkov.

Zaujímavosťou obce Markušovce sú bezpochyby takzvané Markušovské steny. Ide o chránené územie o rozlohe približne 13,44 ha. Nachádzajú sa v Hornádskej kotline na ľavom brehu rieky Hornád medzi obcami Markušovce a Matejovce nad Hornádom. Neopakovateľný obraz územiu dávajú strmé skalné steny, v ktorých príroda počas štvrtohôr zvetrávaním, činnosťou vody, ľadu, slnka a vetra vytvorila ojedinelé skalné útvary.

Za zmienku určite stojí aj obec Harichovce. Je to rodná dedina našich dvoch úspešných hokejistov bratov Hudáčekovcov. Július ( hokejový brankár ) aj jeho brat Libor (hokejový útočík) pôsobia toho času vo Švédsku.

História obce Hnilčík je spojená s baníctvom. Okrem toho, že v miestnom skazene si môžete pozrieť množstvo baníckych a technických pamiatok sa v obci nachádza aj pomník venovaný obetiam vojenského nešťastia, kedy sa zrazili dve stíhačky Mig-29 na sedle Grajnár.

V obci Žehra sa nachádza Kostol Sv. Ducha, ktorý bol pre svoj historický a umelecký prínos zapísaný v roku 1985 do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Stavba kostola, patriaceho k typickým stavbám prechodného, neskorománskeho obdobia, prebiehala v rokoch 1245 – 1275. Charakte­ristická cibuľovitá drevená kupola je jeho súčasťou.

V obci Hnilec sa konajú každoročne futbalové turnaje, ktoré sú organizované cez letné prázdniny. Najprv je to turnaj medzi ulicami, o mesiac neskôr je to turnaj medzi chatármi a domácimi.

Medzi obcami Matejovce nad Hornádom a Chrasť nad Hornádom sa nachádza Šikľavá skala. Dlhý previs s vodopádom obklopený skalami a drobnými jaskyňami je ideálne navštíviť v zime, kedy zamrznutá stekajúca voda vytvára skutočne strhujúcu scenériu. Prekrásne ľadové steny, stĺpy a cencúle ohromných rozmerov tam môžete však vidieť ešte aj na jar.

Čítajte tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM