Kultúra

Náš tip na víkend: Premiéra hry v Spišskom divadle pod taktovkou režiséra SND

Už máte program na víkend? Ak ešte nie nenechajte si ujsť premiéru hry v Spišskom divadle - Pozdná láska. Predstavia sa vám herci spišského divadla pod taktovkou odborníka na ruskú drámu profesora Ľubomíra Vajdičku.

Ilustračný obrázok k článku Náš tip na víkend: Premiéra hry v Spišskom divadle pod taktovkou režiséra SND
Zdroj: Dnes24.sk

Spišské divadlo uvedie takmer presne po šesťdesiatich rokoch od posledného slovenského naštudovania hru ruského klasika A. N. Ostrovského Pozdná láska. Hlavnú ženskú postavu tejto hry pred rokmi stvárnila napríklad významná herečka a speváčka Hana Hegerová.

Novú inscenáciu pre spišskonovoveské divadlo režijne pripravil, preložil a upravil odborník na ruskú drámu profesor Ľubomír Vajdička, ktorý v minulosti uviedol viacero úspešných divadelných i televíznych spracovaní hier A. N. Ostrovského. Ako sa sám vyjadril na tomto autorovi ho zaujalo jeho ponímanie divadla a divadelných prejavov ako súčasti spoločenskej existencie bežných ľudí, zároveň aj znalosť divadelného prostredia.

Vynikajúci dramatik a pozorovateľ života A. N. Ostrovskij napísal niekoľko desiatok hier. Pozdná láska patrí podľa slov režiséra k tým komornejším, to jej však neuberá na sile, komediálnosti či presnej a výstižnej charakteristike prostredia a postáv, ktoré sú nám aj po vyše 140 rokoch dôverne známe.

„Autor ako skutočný znalec života strednej vrstvy situoval príbeh do prostredia mestskej periférie, v ktorej ožívajú postavy a postavičky so svojimi bežnými radosťami a starosťami, túžbami po láske a porozumení na jednej strane a peniazoch a postavení na strane druhej. Osud zvedie obe skupiny dohromady a tak sa ľahko stane, že sa poctivý človek z obetavosti dopustí aj prehrešku a hriešnik sa vydá na cestu pokánia. To všetko však s nezameniteľnou ironickou a sarkastickou optikou vynikajúceho autora,“ opísal toto dielo Ľubomír Vajdička.

V spišskonovoveskom naštudovaní sa v komických postavách s vážnou tvárou predstavia Mária Brozmanová, Pavol Pivko, Antónia Kurimský Oľšavská, Matej Erby, Peter Olejár, Denisa Macalová Ďuratná a Mikuláš Macala. Autorkou kostýmov je Marija Havran, scénu navrhol Jozef Ciller a hudbu skomponoval Róbert Mankovecký.

  • I. premiéra: 10.06.2016 o 19:00 hod
  • II. premiéra: 11.06.2016 o 19:00 hod

Môže vás zaujímať:

Obľúbená skupina mnohých Spišiakov prišla s novinkou: Song kapely Sám Sebou dokáže ľudí chytiť za srdce

Po úspešnej premiére opäť zažijeme Dni humoru: Do mesta zavítajú aj Ivan Mládek a Ander z Košíc

foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM