JAB Rôzne

Napätá atmosféra medzi psíčkarmi a nepsíčkarmi v Spišskej: V meste sa obrusovali hrany!

Večné spory medzi takzvanými psíčkarmi a nepsíčkarmi sa rozhodli riešiť zástupcovia jednotlivých strán spolu s vedením mesta. Neformálne stretnutie prebehlo v mestskom parku. S akými požiadavkami prišli a akú dostali odpoveď?

Ilustračný obrázok k článku Napätá atmosféra medzi psíčkarmi a nepsíčkarmi v Spišskej: V meste sa obrusovali hrany!
Zdroj: Dnes24.sk

Napätá afmosféra medzi majiteľmi a nemajiteľmi psov je v našom meste už dlhší čas. No aj takzvaní psíčkari sa delia na zodpovedných a tých ostatných. Zaujímavé stretnutie na ešte zaujímavejšom mieste sa konalo v piatok. Majitelia aj nemajitelia psov, spísali požiadavky a doniesli ich rovno na radnicu. Keďže sa akcie zúčastnili aj ich štvornohí miláčikovia, stretnutie prebehlo v priestoroch pred radnicou a v mestskom parku.

Hľadanie kompromisov

Ako nám prezradil poslanec mestského zastupiteľstva a zároveň aj majiteľ psa, je rád, že sa stretli dve protistrany a hľadajú kompromis. „Dúfam, že keď sa vyhovie požiadavkám, na ktorých sa zástupcovia dohodli a budú všetci spokojní ,“ povedal Akram. Jednou z požiadaviek bolo zníženie dane za psa chovaného v bytoch.

„Keďže má naše mesto jednu z najvyšších daní, chceli by sme daň za psa znížiť. Ďalšou požiadavkou respektíve návrhom je, že každý kto si adoptuje psíka z karanténnej stanice – z útulku, bude od dane oslobodený,“ ozrejmila zástupkyňa majiteľov psov Katarína Vandráková.

Treťou požiadavkou je aj viac košov na psie exkrementy, ktorých je podľa majiteľov psov veľmi málo. Naopak požiadavkou nemajiteľov psov je zvýšiť kontrolu majiteľov psov mestskou políciou a zbieranie exkrementov po svojich štvornohých miláčikov.

Zníženie dane

„Chceme, aby sa mohli v parku po tráve voľne pohybovať malé deti bez obáv, že stúpia do psieho výkalu. Celé toto stretnutie nie je vlastne o psoch, ale o ľuďoch a o tom, ako sa správajú,“ ozrejmil Marián Barabás zástupca nemajiteľov psov.

Ako ďalej povedal, hlavným cieľom je vyjsť v ústrety majiteľom psov a zároveň zefektívniť kontrolu nezodpovedných psíčkarov. „Som o tom presvedčený, že sa to vyrieši k spokojnosti všetkých a budeme mať čisté mesto bez psích exkrementov," doplnil.

Zaujímal nás aj názor mesta. „Myslím si, že mesto už spravilo voči majiteľom psov ústretové kroky. Okrem toho, že daň za psa už raz znížilo v rámci poplatku je aj vakcinácia zadarmo či technika, ktorá pomáha mesto čistiť ,“ povedal primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný.

Ako však doplnil, požiadavky sú splniteľné a predloží ich na najbližšom mestskom zastupiteľstve. „ Verím, že aj poslanci tieto návrhy podporia tak, aby boli platné od budúceho roka. Zároveň však očakávame od majitelia psov, že nebudú prihlasovať psov inde a platiť poplatky tam, kde za to žiadne služby nedostávajú,“ uzavrel primátor.

Čítajte tiež:

Stretnutie zástupcov majiteľov a nemajiteľov štvornohých kamarátov
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM