JAB Rôzne

Nájdete si v rebríčku aj svoje? TOP 10 novoveských priezvisk spred 200 rokov

Pohľad do histórie Spišskej z trocha iného uhla. Aké priezviská sa v našom meste vyskytovali najčastejšie pred 200 rokmi? A bolo medzi nimi aj to vaše?

Ilustračný obrázok k článku Nájdete si v rebríčku aj svoje? TOP 10 novoveských priezvisk spred 200 rokov
Zdroj: Múzeum Spiša

Spišská Nová Ves má bohatú históriu. V našom meste môžeme nájsť najrôznejšie pamiatky. No netreba zabúdať ani na ľudí, ktorí v ňom v minulosti žili. V tomto článku sme sa zamerali práve na Novovešťanov a to tých spred dvoch storočí. Konkrétne na ich priezviská a vznikol z toho zaujímavý rebríček týkajúci sa nášho mesta.

Na základe údajov z matričných záznamov narodených sme vypracovali prehľad priezvisk obyvateľov, ktoré sa v Spišskej Novej Vsi vyskytovali najčastejšie v roku 1817. Keďže sa jedná o pomerne vzdialené obdobie, údaje nemusia byť celkom presné. Vznikol však z nich zaujímavý rebríček.

Poďme však ešte najskôr ku krstným menám z daného obdobia. Zo záznamov v matrike je zrejmé, že z krstných mien v spomínanom roku boli obľúbené skôr tradičné. Z mužských v tom čase v našom meste dominovali mená Jozef, Jakub alebo Michal. U ženských mien sa zasa najčastejšie vyskytovali Anna, Katarína či Mária. Ako to však bolo vtedy s už spomínanými priezviskami?

Tak ako i dnes, aj v spomínanom období nebolo nič nezvyčajné, že sa o jedno priezvisko v Spišskej delilo aj viacero rodín. O tom, či sa medzi najčastejšími priezviskami pred 200 rokmi v našom meste nachádzalo aj to vaše sa už teraz môžete presvedčiť v našom špeciálnom prehľade.

Poradie Priezvisko
1. Mikolaj
2. Beck
3. Hozza
4. Steiner
5. Hamrak
6. Hanisko
7. Cvengroš
8. Bukovinský
9. Lavrinec
10. Lapšanský

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM