Rôzne

Náhodný záber jej zmenil život. Mladá fotografka sa zo Spišskej dostala až do Londýna

Hermine Patch, vlastným menom Patrícia Bandžuchová (19) pochádza zo Smižian. Ako priznala, fotografovanie jej učarovalo natoľko, že prestúpila z novoveského gymnázia na umeleckú školu do Košíc. Čo všetko má už za sebou a aké sú jej plány do budúcna nám prezradila v rozhovore...

Ilustračný obrázok k článku Náhodný záber jej zmenil život. Mladá fotografka sa zo Spišskej dostala až do Londýna
Zdroj: Dnes24.sk

Mladá a ambiciózna fotografka Patrícia sa narodila v Spišskej Novej Vsi a žije v Smižanoch. Ako prezradila pre náš portál , k foteniu sa dostala celkom náhodou.

Prvá fotografia

Jej prvá fotografia vznikla na víkendovom výlete, keď mala 14 rokov. „Bola som s mamkou v Tatrách a kým oddychovala na lavičke, tak som ju odfotila. Páčila sa mi tá atmosféra a celková scenéria,“ opísala Patrícia svoj prvý pokus. Podľa jej slov sa tá fotka zapáčila okrem mamy aj krstnému otcovi, ktorý sa fotografii rozumie. Ten usúdil, že fotka má niečo do seba, čo ju povzbudilo v ďalšom fotení.

„Zo začiatku som fotila všetko, no lákali ma najmä portréty ľudí, ktorí ma čímsi zaujali,“ povedala s tým, že fotografovanie jej učarovalo natoľko, že sa rozhodla prestúpiť z novoveského gymnázia na umeleckú školu do Košíc.

Výstavy aj výhry v súťažiach

Za päť rokov fotenia, má nadaná fotografka za sebou už úspechy vo fotografickej súťaži Amfo, či prvé miesto v súťaži Fotozáhrada. Pochváliť sa môže aj dvomi samostatnými výstavami a niekoľkými výstavami, ktoré mala spolu s inými fotografmi. Nafotila série snímok s názvom Shelf insanity (Poličkové šialenstvo), Path (chodník, cesta), Strange nights (Podivné noci) či poslednú sériu, ktorá bola zároveň jej maturitnou prácou.

Zaujalo nás aj umelecké meno fotografky – Hermine Patch. „Keďže moje meno mi neznie až tak umelecky a zapamätateľne, tak som sa rozhodla používať aj pseudonym. Meno Hermine je po mojej prebabičke na jej pamiatku a Patch je odvodené od môjho krstného mena,“ vysvetlila umelkyňa.

Fotky s myšlienkou a emóciou

Vzorom mladej fotografky je podľa jej slov módny fotograf Helmut Newton, od ktorého vlastní knihu a čerpá z nej už niekoľko mesiacov. „Fascinujú ma jeho fotky, je z nich cítiť emóciu a to, že nad nimi premýšľa a to je aj mojím cieľom. Dobrá fotka musí mať podľa mňa myšlienku, emóciu a atmosféru,“ dodáva.

Ako pravá žena sa začala zaoberať aj módou, o čom svedčia aj jej dve posledné série. „Pri poslednej sérií som sa zaoberala kontrastom medzi povrchom a hĺbkou. Aj keď sa možno zdá móda niekomu povrchná, podľa mňa, by mala odrážať osobnosť človeka a jeho vnútro. Preto sa snažím preniesť do fotiek nejakú myšlienku, či posolstvo,“ vyjadrila sa.

Udivené pohľady okoloidúcich

A čo je podľa mladej fotografky na fotení najťažšie? „Originálna myšlienka, vytvoriť vhodné prostredie, nájsť správnych ľudí a vytrvať až do konca za akýchkoľvek podmienok. Fotograf pracuje s tým, čo má a to môže byť niekedy náročné sa s tým popasovať, aby to zodpovedalo jeho predstave.“ No pri fotení sa podľa slov Patrície dajú zažiť aj rôzne humorné situácie, ktorých zažila neúrekom.

Ako zaspomínala pri fotení módnej série s názvom Path modelky ležiace pred dverami bytoviek vyvolávali v okoloidúcich rôzne reakcie. „Mnohí sa čudovali. Jeden starší pán na nás dokonca kričal, aby sme zavolali modelke záchranku, keď je jej zle a nezabudnem na udivený výraz predavača kobercov, keď som si farbu rohožky vyberala k bunde a pýtala som sa ho, či sa to k sebe hodí,“ zasmiala sa.

Štúdium v Londýne

Hermine Patch nám prezradila aj svoje ďalšie plány. Po úspešnej maturite už čoskoro odchádza študovať fotografiu na prestížnu univerzitu do Londýna, čo je jej dlhoročný sen. Ako sa zdôverila, Londýn je jej srdcovkou a napriek obavám sa veľmi teší a to najmä na nové zážitky a prostredie.

„Londýn ma fascinuje svojou architektúrou aj celkovou atmosférou,“ priznala. Patrícia odchádza už koncom septembra. Pred cestou ju však ešte môžete stretnúť na jej rozlúčkovej výstave, ktorá bude začiatkom septembra v Spišskej Novej Vsi. Jej doterajšie fotografie si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii.

Foto: Hermine Patch

Doterajšie diela mladej, ambicióznej fotografky zo Spiša
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM