Monika Vengrínová Správy

Nadštandardné slovensko-poľské vzťahy: Hospodárske fórum aj o podnikaní u severných susedov

Dvanásty ročník Slovensko-poľského hospodárskeho fóra priviedol do Spišskej Novej Vsi desiatky podnikateľov, konateľov firiem, či starostov a primátorov miest a obcí na Slovensku i v Poľsku. Témou bolo hospodárstvo, ekonomika, podnikanie, ale najmä vzájomná spolupráca.

Ilustračný obrázok k článku Nadštandardné slovensko-poľské vzťahy: Hospodárske fórum aj o podnikaní u severných susedov
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Firmy ponúkli návod ako podnikať

Záštitu nad tohtoročným hospodárskym fórom prebral predseda NR SR Pavol Paška a veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Tomasz Chłoń. „Cieľom fóra bola výmena skúseností, prezentovanie úspechov spolupráce medzi slovenskými a poľskými firmami, ako i prezentácia akéhosi návodu na ďalšiu slovensko-poľskú spoluprácu. Zástupcovia rôznych firiem a organizácií tu definovali problémy a ponúkli možnosti získania informácií, ako podnikať na poľskej strane a samozrejme tiež, ako môžu Poliaci podnikať u nás,“ predstavil gro fóra Jozef Ďubjak, predseda Združenia Región „Tatry“ a primátor mesta Trstená.

Témami tohtoročného hospodárskeho fóra tiež boli ukážky toho, ako zabezpečiť registrácie firiem, či účtovníctvo, aké sú daňové aspekty spolupráce, ale i možnosti hľadania partnerov na poľskej a slovenskej strane.

EZÚS bude riešiť problémy regiónu

Dôležitou súčasťou stretnutia bola i prezentácia Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS), ktoré aktuálne štartuje, a v ktorom bude na slovenskej strane združených sto miest a obcí tohto regiónu. Jeho cieľom má byť vyriešenie problémov, ktoré na slovenskej i poľskej strane trápia ako občanov, tak i starostov a primátorov.

„Táto spolupráca znamená veľmi veľa, pretože máme možnosť vymieňať si skúsenosti z oboch regiónov a riešiť problémy, ktoré nás trápia na jednej aj na druhej strane. Veľmi dôležitá však bude aj sociálna oblasť, čiže výmena kultúrnych a spoločenských akcií, spoznávanie sa. A to je úloha pre nové programové obdobie, kedy chceme byť priamymi prijímateľmi finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej Únie a takto rozširovať sociálne aspekty cezhraničnej spolupráce,“ uzatvára Ďubjak.

XII. Slovensko-poľské hospodárske fórum
18
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
XII. Slovensko-poľské hospodárske fórum
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM