Rôzne

Na Spiši veru vieme, ako sa dobre zabaviť: Hod valčekom aj preteky s fúrikom :)

Na Spiši sa stretlo osem obcí, aby si medzi sebou zmerali sily a hlavne sa všetci čo najlepšie zabavili. A veru to sa aj podarilo. Veď nechýbal ani taký hod valčekom či preteky s fúrikom :)

Ilustračný obrázok k článku Na Spiši veru vieme, ako sa dobre zabaviť: Hod valčekom aj preteky s fúrikom :)
Zdroj: Dnes24.sk

Všetko sa to udialo na 13.ročníku podujatia s názvom AVITUR. To sa konalo tento rok v Harichovciach. K vydarenej akcii prispelo aj pekné počasie.

Regionálne podujatie za agroturistikou a vidieckym turizmom v Harichovciach úspešne zahájilo osem obcí – Harichovce, Danišovce, Teplička, Markušovce, Matejovce nad Hornádom, Odorín, Rudňany, Jamník a Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi.

Varenie gulášu aj športové súťaže

Ranné otvorenie akcie prebehlo za hojnej účasti cyklistov, pričom turisti sa zhromaždili v menšom počte, ale s o to väčšou chuťou sa pustili na cestu k letohrádku San Souci. Zaujímavosti o jeho histórii nám prezradil jeho dlhoročný správca Ondrej Frankovič z Iliašoviec. Obdivovatelia remesla sa mohli pokochať, alebo si aj zakúpiť ručne vyrobené ľudové odevy, košíky či hlinené dekorácie.

Nechýbala ani súťaž vo varení guláša medzi jednotlivými obcami, ktorá začalo už ráno. Kým v dopoludňajších hodinách prebehli športové súťaže vo futbale a volejbale, popoludnie sa nieslo v duchu kultúrneho programu. Slávnostné otvorenie prebehlo už tradične za prítomnosti všetkých starostov obcí a riaditeľky Spišského osvetového strediska Vladimíry Barbuščákovej.

Zábava až do rána

Starosta Harichoviec, Roman Hrušovský, otvoril akciu svojím príhovorom a prevzatím symbolického predmetu AVITUR od starostky obce Teplička, v ktorej sa toto podujatie uskutočnilo minulý rok. Kultúrny program následne odštartoval folklórny súbor Senior z Matejoviec nad Hornádom. Folklórne súbory Tepličan, Harihovčan, Markušovčan, Rudnianka a Jamničan potešili divákov svojimi folklórnymi vystúpeniami.

Veľkému záujmu, hlavne zo strany žien, sa tešil hod valčekom. Preteky s fúrikom vyvolali všeobecné nadšenie a radosť divákov. Tradičné preťahovania lanom, váľanie veľkého kolesa, či pitie piva na čas, pridávali na celkovo pozitívnej atmosfére podujatia. Iste netradičnou bola súťaž v skladaní rubíkovej kocky, ktorá prilákala pozornosť najmä divákov mladších vekových kategórií.

Čerešničkou na torte bola hudobná skupina Družina z Banskej Bystrice, ktorú vystriedalo zoskupenie domácich hudobníkov Ten more minutes. Tanečná zábava s DJ Liptákom pokračovala až do raňajších hodín.

Foto/Zdroj: Spišské osvetové stredisko

Netradičné súťaže na tradičnej akcii: Takto to vyzeralo na AVITUR 2015
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM